Νέες μειώσεις συντάξεων εντός του 2015

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπόφευκτες θεωρούνται εντός του 2015 νέες μειώσεις συντάξεων κύριων και επικουρικών, κάτι που εμμέσως παραδέχθηκε χθες και ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, που ανέλαβε εκ νέου (έπειτα από 27 ημέρες απουσίας) τη θέση του υπουργού Εργασίας. Η υποχρηματοδότηση των ταμείων αλλά και οι δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια χειρισμών, αν και ο υπουργός θα επιδιώξει, όπως δήλωσε χθες, κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου του από τον αρεοπαγίτη Δ. Μουστάκα, να αναζητήσει τα ισοδύναμα εκείνα μέτρα, που θα εξισορροπήσουν τα υφεσιακά μέτρα με αναπτυξιακά. Το ενδεχόμενο μείωσης κάποιων συντάξεων είχε αφήσει ανοικτό προηγουμένως, με δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «ίσως να μην μπορέσουμε να αποφύγουμε τις μειώσεις κάποιων συντάξεων όσο υπάρχει αυτή η υποχρηματοδότηση των ταμείων. Εμείς, πάντως, θα προστατεύσουμε απολύτως τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις. Αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να πειραχτούν», υποστήριξε ο υπουργός.

Αν και η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του μνημονίου που θα οδηγήσουν σε μείωση ακόμη και των κατώτατων συντάξεων και του ΕΚΑΣ, τα περιθώρια αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από την επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό, δεν είναι θετικά. Υπάρχει η δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή, ήτοι μείωση δαπανών, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ όπως αποκάλυψε η «Κ», οι εμπειρογνώμονες προτείνουν, μεταξύ άλλων, ενιαίο υπολογισμό των συντάξεων για παλαιούς (προ το 1993) και νέους (από το 1993 και μετά) ασφαλισμένους. Είναι μάλιστα ενδεικτική η χθεσινή αναφορά του κ. Κατρούγκαλου ότι στο ΙΚΑ παρά τις συγχωνεύσεις που έχουν γίνει, υπάρχουν περίπου 500 διαφορετικοί τρόποι απονομής συντάξεων, ενδεικτικό της «πανσπερμίας» διατάξεων, του κατακερματισμού του συστήματος αλλά και των ανισοτήτων που υπάρχουν στο ασφαλιστικό. «Αυτό θα το αλλάξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα σε ένα μήνα πρέπει να γίνουν όσα «οι κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού δεν κατάφεραν σε 40 χρόνια». Τα προβλήματα βέβαια για την επίτευξη ενός τόσο φιλόδοξου και δύσκολου στόχου είναι πολλά. Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα είναι η έλλειψη κοστολόγησης των προτάσεων, καθώς η διενέργεια αναλογιστικών προβολών για όλα τα σενάρια που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή και κυρίως για τον τρόπο μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα, είναι χρονοβόρος και δεν μπορεί να γίνει και να ολοκληρωθεί στον περιορισμένο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί. Την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής για το ασφαλιστικό ετοιμάζονταν να ζητήσουν παράταση λίγων ημερών, ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωνε ότι θα ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων να κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στο δύσκολο εγχείρημα που θα επιδιώξει να φέρει σε πέρας μέσα σε λιγότερες από 60 μέρες, ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει συνεργάτη του τον μέχρι πρότινος διοικητή του ΟΑΕΕ και γνώστη του ασφαλιστικού, Τάσο Πετρόπουλο, που ορίστηκε υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας θα επιδιώξει να θέσει το ελληνικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώντας ότι τα αιτήματα της Ελλάδας αφορούν την επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό προτίθεται να παρέμβει στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας τη συμμετοχή του στην όλη διαδικασία διαβούλευσης με τους θεσμούς, ενώ θα επιδιώξει άμεσα επαφή και με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του υπουργείου, εκτός από τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, στις θέσεις τους επέστρεψαν τόσο η κ. Θεανώ Φωτίου για τα ζητήματα Πρόνοιας, όσο και η κ. Ράνια Αντωνοπούλου για τα ζητήματα καταπολέμησης της ανεργίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT