Η φοροδιαφυγή στον τομέα του ΦΠΑ οργιάζει στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, από τα 100 ευρώ ΦΠΑ που θα έπρεπε να εισπράττονται, τελικά στο ταμείο καταλήγουν 65 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς η φοροδιαφυγή στον τομέα του ΦΠΑ ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό το οποίο έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης. Υπάρχουν όμως και χώρες με χειρότερα αποτελέσματα από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, Ρουμανία, Λιθουανία και Σλοβακία προπορεύονται στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων στον τομέα είσπραξης εσόδων και συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ. Επίσης, το έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ (VAT compliance gap) υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ε.Ε. Εντούτοις, η έκθεση υποστηρίζει ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα.
Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ειδικότερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος ΦΠΑ, περιορίζοντας τη χρήση των μειωμένων συντελεστών και των μη υποχρεωτικών εξαιρέσεων και διευρύνοντας τη βάση ΦΠΑ.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τη βελτίωση των φορολογικών τους συστημάτων, αλλά τα περισσότερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, σύμφωνα με έκθεση σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι τα χρόνια της κρίσης, και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 2009-2013, η χώρα μας έχασε 37 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή στον τομέα του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, οι απώλειες από τον ΦΠΑ το 2009 ήταν 7,5 δισ. ευρώ, το 2010 περί τα 6,9 δισ. ευρώ, το επόμενο έτος 9,1, το 2012 έχασε 6,8, ενώ το 2013 περιορίστηκαν στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στον αντίποδα, τις μικρότερες απώλειες είχαν η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Ε.Ε.: «Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για πολλά κράτη-μέλη είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας. Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν πρόσφατα να προχωρήσουν σε συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των χωρών τους σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.».