Υπό διαμόρφωση το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας της Κομισιόν προς την Ελλάδα

Υπό διαμόρφωση το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας της Κομισιόν προς την Ελλάδα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την κατάρτιση του προγράμματος τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από την Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτεν Φερβέι.

Χθες, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, Δ. Παπαγιαννάκο, για τη διαμόρφωση του προγράμματος τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα έπρεπε να ήταν έτοιμο έως το τέλος Σεπτεμβρίου και για τον λόγο αυτό ο κ. Φερβέι είχε επισκεφθεί την Αθήνα και πριν από λίγες ημέρες για επαφές με στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η βοήθεια θα αφορά μεταξύ άλλων:

• Τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

• Τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

• Την καταπολέμηση της διαφθοράς.

• Την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

• Την καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

• Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Φερβέι, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, έκανε λόγο για «ουσιαστική πρόοδο» στις συζητήσεις. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν λεπτομερέστερα τα σχέδια τεχνικής βοήθειας, τα οποία χρειάζονται οι ελληνικές αρχές, ώστε να υπάρξει ομαλή υλοποίηση των διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Μάλιστα, ο κ. Φερβέι θα έχει επαφές και με τους υπουργούς Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ι. Μουζάλα, τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκη, και τον υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλ. Χαρίτση.

Οταν συμφωνηθεί το πρόγραμμα παροχής τεχνικής βοήθειας, αναμένεται να λειτουργήσει στην Αθήνα ειδικό γραφείο (Athens Office) με εξειδικευμένα στελέχη της Κομισιόν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε κάθε τομέα. Το γραφείο αυτό θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την κεντρική υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επίσης θα υπάρχουν τεχνοκράτες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, ενώ την ιδιοκτησία του προγράμματος θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση της Κομισιόν είναι η μετεξέλιξη της γνωστής Ομάδας Δράσης (Task Force) που είχε δημιουργηθεί για την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και στην οποία επικεφαλής ήταν ο κ. Χ. Ράιχενμπαχ. Τώρα, όμως, η Διεύθυνση είναι έτοιμη να βοηθήσει οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε. το ζητήσει, με την αρχή να γίνεται από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή