Αποφεύγεται το «κούρεμα» στα ομόλογα

Αποφεύγεται το «κούρεμα» στα ομόλογα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι θα αποφευχθεί το bail in, δηλαδή το «κούρεμα» των ομoλόγων κύριας εξασφάλισης των τραπεζών, στην περίπτωση που ιδιώτες επενδυτές καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα προκύψουν από την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων (AQR) και το βασικό σενάριο του stress test, διατύπωσε η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αντίθετα, εάν κάποια τράπεζα δεν κατορθώσει να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, τότε σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τον περασμένο Ιούλιο, στο κόστος εξυγίανσης θα συμμετάσχουν και οι κάτοχοι ομολόγων κύριας εξασφάλισης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο στο κόστος εξυγίανσης μιας τράπεζας συμμετέχουν οι μέτοχοι (κοινές και προνομιούχες), οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων και οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, ενώ τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης εξαιρούνται. Για να υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup, θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη στον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση που θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Πηγές του ΤΧΣ εκτιμούν ότι η εμπλοκή σε διαδικασίες «κουρέματος» των ομολόγων κύριας εξασφάλισης θα δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο στην Ευρωζώνη, ενώ θα δυσκόλευε την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στη διατραπεζική αγορά.

Σε συνάντηση που είχε η διοίκηση του Ταμείου με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γιώργος Μιχελής, και ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος αναφέρθηκαν στις τέσσερις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ΤΧΣ: την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον ρόλο του ΤΧΣ στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση υπογράμμισαν ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου ώστε το εγχείρημα να μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Τόνισαν ότι το ΤΧΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ, τους θεσμούς και τις τράπεζες επεξεργάζεται μια σειρά επιλογών που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η κρατική βοήθεια και κατ’ επέκταση η επιβάρυνση του ελληνικού χρέους και των φορολογουμένων. Τα αποτελέσματα του stress test θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν από την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων (AQR) και το βασικό σενάριο του stress test. Οι ανάγκες που θα προκύψουν από το δυσμενές σενάριο ίσως  μπορέσουν να καλυφθούν με ειδικά χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, αλλά και του Ταμείου, εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο νέος νόμος που θα διέπει τη λειτουργία του Ταμείου και θα περιλαμβάνει τις διευρυμένες αρμοδιότητές του. Παράλληλα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 το ΤΧΣ καλείται να έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων των συστημικών τραπεζών ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι πρακτικές μιας αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης.

Τέλος, το επόμενο διάστημα θα προσδιοριστεί ο ρόλος του ΤΧΣ στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το «υπερ-ταμείο» που θα αναλάβει την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Στο νέο αυτό ταμείο το ΤΧΣ, με τη μεγάλη εμπειρία που έχει αποκομίσει την τελευταία πενταετία και τις υποδομές του, μπορεί να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή