«Οχι στο κούρεμα, ναι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

«Οχι στο κούρεμα, ναι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν χθες τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ότι η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα περιλαμβάνει το ενδεχόμενο «κουρέματος» της ονομαστικής του αξίας. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει σε μείωση του χρέους ακόμα και κατά 100 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε χθες πως δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, όμως υπάρχουν περιθώρια στη διαδικασία αποπληρωμής. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», σημείωσε ότι το Eurogroup άφησε «την πόρτα ανοικτή» στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια θετική αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με τις πιέσεις του ΔΝΤ για περισσότερο δραστικές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ υποστήριξε πως εναπόκειται στο Eurogroup να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει με το ΔΝΤ ή χωρίς αυτό στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Π. Μοσκοβισί απέρριψε τη δυνατότητα να υπάρξει διαγραφή του χρέους σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, καθώς κανείς στο Eurogroup δεν το επιθυμεί. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) κ. Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε χθες ότι οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι «οι πλέον ευνοϊκοί στην ιστορία» και χαρακτήρισε «υπερβολική» την ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους, και για καλούς λόγους», ενώ πρόσθεσε πως «το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μετρηθεί με το πόσα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει τώρα σε ετήσια βάση αντί για το συνολικό μέγεθος του χρέους».

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «μου φαίνεται λίγο υπερβολικό» ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση των ωριμάνσεων με περίοδο χάριτος τριάντα ετών. «Κάποιος μπορεί να το εξετάσει αυτό, αλλά δεν μου φαίνεται απαραίτητο να είναι τόσο μεγάλη η περίοδος», σημείωσε. Πάντως, παρά τις διαφορές, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ έχει σταδιακά μετατοπιστεί κοντά στη δική του θέση σχετικά με τη σημασία του χαμηλού ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Ωστόσο, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε μια πιο δραστική απομείωση του ελληνικού χρέους που να φθάνει περίπου τα 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, που επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, το Ταμείο κάνει λόγο για παράταση του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, μεταφορά για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής τους και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή