Der Spiegel: Η Γερμανία αλλάζει τους κανόνες χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα

Der Spiegel: Η Γερμανία αλλάζει τους κανόνες χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομική αλλαγή των κανόνων για την παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά μέτρα στην Ελλάδα στην Ελλάδα προτίθεται να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου η χώρα μας να λαμβάνει πιο εύκολα χρήματα.

Η κίνηση αυτή θα γίνει προκειμένου  να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Η χώρα θα μπορεί να λαμβάνει πιο εύκολα ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να ανακουφίσει την Αθήνα καταργώντας αναδρομικά την ελληνική συνδρομή στα επιδοτούμενα από την ΕΕ αναπτυξιακά έργα, επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες για την παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα για τα έτη 2007 ως 2013, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Αυτή η πρόταση περιλαμβάνεται σε μια απόφαση της Κομισιόν η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί αυτή την εβδομάδα, τονίζει το Spiegel, ενώ προσθέτει ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου δύο δισεκ. ευρώ.

Μέχρι τώρα οι χώρες της ΕΕ που λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων πληρώνουν ένα μέρος των εξόδων για το έργο αυτό με δικούς τους πόρους.

Για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2007-2013 η Αθήνα έχει λάβει το 90% των πόρων, όμως φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μόνη της το υπόλοιπο 10%. Όμως αν δεν καταφέρει να το κάνει ως το τέλος του χρόνου θα χάσει τα χρήματα που έχει λάβει. Προκειμένου να μην συμβεί αυτό η ΕΕ θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες.

Η Κομισιόν τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, απλώς θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα που προορίζονταν να της δοθούν. Πάντως αν δεν υπάρξει συγχρηματοδότηση, η ΕΕ θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση των έργων, όμως λιγότερων.

Εξάλλου αναμένεται να υπάρξουν και άλλοι ειδικοί κανόνες για την Ελλάδα. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά παλαιότερα έργα αναμένεται να αποπληρωθεί το μέρος των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία θα έπρεπε να δοθούν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωσή τους.

Επιπλέον για τα έτη 2015 και 2016 η Αθήνα θα λάβει πιο γρήγορα ευρωπαϊκούς πόρους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα μοιάζει να μην επηρεάζεται από τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, όπως σημειώνει το Spiegel, όμως υπογραμμίζει ότι θα «ελέγχει προσεκτικά» την πρόοδο των χρηματοδοτούμενων έργων, ενώ η διαχείριση των πόρων θα είναι προσεκτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή