Γ. Προβόπουλος: Μονόδρομος η επιτυχία του προγράμματος

Γ. Προβόπουλος: Μονόδρομος η επιτυχία του προγράμματος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονόδρομο χαρακτήρισε την εφαρμογή και επιτυχία του νέου προγράμματος ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής Γεώργιος Προβόπουλος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα κινδυνεύει με καταστροφή. Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη, στο πλαίσιο της Σειράς Διαλέξεων «Γεωργίου Μπεχράκη», ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι μονόδρομος, καθώς τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα αποτελούσε απόλυτα καταστροφική επιλογή.

Η ομιλία του κ. Προβόπουλου, με τίτλο «Από το Grexit στην ανάρρωση», αποτελούνταν από τρία μέρη. Το πρώτο αφορούσε τις δύο φάσεις της ελληνικής κρίσης, από το 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2014 και από τις αρχές του 2015 έως σήμερα. Ο κ. Προβόπουλος ανέλυσε τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, δηλαδή τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών και την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς και τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε έως το 2014 στην προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες. Στη συνέχεια, ο κ. Προβόπουλος περιέγραψε την εκ νέου επιδείνωση της κατάστασης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στην περιγραφή των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και, συνολικά, η Ευρωζώνη για την καλύτερη θωράκιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση.

Τέλος, το τρίτο μέρος ήταν αφιερωμένο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σήμερα, οι οποίες μπορεί να είναι αισιόδοξες στον βαθμό που τηρείται η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Για τον κ. Προβόπουλο μεγαλύτερη σημασία έχουν τα μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, παρά η διευθέτηση του προβλήματος του δημόσιου χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή