Εμφαση σε «κόκκινα» δάνεια, συντάξεις και εργασιακά

Εμφαση σε «κόκκινα» δάνεια, συντάξεις και εργασιακά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τρεις τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση στην επερχόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσκαλώτος, αναφέροντας ότι πρόκειται για τα θέματα των «κόκκινων δανείων», των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής και παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε μήνυμα στην ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν αριστερό πρόσημο και πως στόχος του είναι να «δώσει χώρο για ριζοσπαστικές παρεμβάσεις σε άλλους τομείς».

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας ότι «είτε θα τα καταφέρουμε μαζί είτε θα αποτύχουμε μαζί» και πρόσθεσε ότι «αν σταματήσουμε να κάνουμε ριζοσπαστικές κινήσεις για να μείνουμε στην κυβέρνηση, έχουμε χάσει την μπάλα. Και είναι στο χέρι μας να μην τη χάσουμε». Σημείωσε, δε, πως το ερώτημα ενός «αριστερού» υπουργείου Οικονομικών είναι «για ποιο λόγο και για ποιον» να διασφαλίσει τη σταθερότητα, συμπληρώνοντας ότι εμείς θέλουμε το αναπτυξιακό σχέδιο για τους αγρότες τον Οκτώβριο και το συνολικό τον Μάρτιο. «Ενα σχέδιο που θα μειώνει τις ανισότητες», ενώ προανήγγειλε μελέτες επίδρασης των μέτρων που εφαρμόζονται για το φτωχότερο 20% της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε τα τέσσερα μεγάλα θέματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση:

1. Γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Ο υπουργός ανέφερε ότι είναι «σημαντικό να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία» και εκτίμησε ότι μετά τις οργανωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση «είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να συντονίσουμε το έργο», ενώ δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει περισσότερο από το 50% των δράσεων έτοιμο.

Μάλιστα, προσδιόρισε τους τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Πρόκειται για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και τις εργασιακές σχέσεις. «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε για τα 4, 5, 6, 7 και 8 σημαντικά ζητήματα», δήλωσε, ενώ παραδέχθηκε πως «υπάρχουν μάχες που δεν μπορούμε να κερδίσουμε», αλλά «για να τις κερδίσουμε, χρειάζεται και μία πολύ μεγάλη πολιτική καμπάνια σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσακαλώτος στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι –και ιδίως συνδικάτα– που ακούν τη φωνή μας κυρίως για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τις συντάξεις», συμπλήρωσε. Πάντως, ανέφερε ότι «δεν ωραιοποιώ και δεν μειώνω το κόστος, αλλά είναι προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με νέες πολιτικές και θεσμούς».

2. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλούς παίκτες. «Πρέπει να γίνει γρήγορα και να υποστηρίξουμε τους μετόχους (Ελληνες και ξένους) και να βρεθεί ένα σύστημα για το πού πάνε τα δάνεια των τραπεζών». Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα και με τις διοικήσεις, την επίλυση του οποίου συνέδεσε με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

3. Ρύθμιση χρέους. Και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν «πολλοί παίκτες και πολλά συμφέροντα» κατά τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει διεθνοποιήσει ως θέμα και έχει την τεχνική κατάρτιση να το επιλύσει, ενώ συγχρόνως δημιουργεί συμφωνίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

4. Ανάπτυξη. Ο υπουργός ανέφερε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη ρύθμιση του χρέους, βραχυπρόθεσμα θα απελευθερωθούν δυνάμεις υπέρ της ανάπτυξης, με την ενίσχυση της κατανάλωσης, την επιστροφή των καταθέσεων και την υλοποίηση επενδύσεων. «Ετσι, θα αρθούν και τα capital controls», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 είναι καλύτερες απ’ ό,τι αναμενόταν.

Πάντως, ο υπουργός υποστήριξε ότι «το πόσο επιτυχημένοι θα είμαστε εξαρτάται και από την Ευρωζώνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή