Χρ. Σταϊκούρας: Οπισθοχώρηση της οικονομίας

Χρ. Σταϊκούρας: Οπισθοχώρηση της οικονομίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού καταρρέει η χρόνια και μέχρι τις εκλογές αριστερή πολιτική ρητορική», αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενώ αναλύει σημείο προς σημείο την οπισθοχώρηση της ελληνικής οικονομίας. «Πρόκειται για ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που επιβεβαιώνει την επιστροφή της χώρας, με οδηγό την αριστερή κυβέρνηση, στο “καθοδικό σπιράλ”. Η ριζοσπαστική Αριστερά πέτυχε να καταλάβει το “τυρί” της πολιτικής εξουσίας, αλλά έχασε πολύτιμο χρόνο μη έχοντας σχέδιο για τη χώρα, με συνέπεια να εγκλωβιστεί στη “φάκα”. Ετσι έχασε την όποια ιδεολογικοπολιτική “ψυχή της”» υποστηρίζει ο κ. Σταϊκούρας και προσθέτει πως «το ζητούμενο είναι να μην εγκλωβίσει ανεπιστρεπτί και τη χώρα»».

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του προσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει:

1. Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ύφεση, την ώρα που η Ευρωζώνη «επιταχύνει προς τα εμπρός».

2. Η ανεργία διογκώνεται και θα είναι τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη απ’ ό,τι προβλεπόταν πέρυσι για το 2015.

3. Η δημόσια οικονομία επέστρεψε στα πρωτογενή ελλείμματα, παρά τη λήψη νέων, πρόσθετων μέτρων λιτότητας ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ για το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

4. Οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης «βουλιάζουν» στα ελλείμματα.

5. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διογκώνονται. Μόνο στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ (52%) σε σχέση με το τέλος του 2014.

6. Το ύψος των πρόσθετων μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαρκώς αυξάνεται.

7. Το μείγμα των δημοσιονομικών μέτρων (62% αύξηση φόρων και 38% περικοπή δαπανών) «δείχνει ιδεοληπτική αριστερή εμμονή στην αύξηση των φόρων. Δεν εφαρμόζεται το ορθό μείγμα προσαρμογής μεταξύ δαπανών και φόρων», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

8. Οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν «εξασφαλίζουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο», λόγω της επιδείνωσης των επιδόσεων της οικονομίας.

9. Το δημόσιο χρέος και πάλι διογκώνεται και αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 192% το 2016, αυξημένο κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή