Ρευστότητα 2 δισ. με την ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ το 2015

Ρευστότητα 2 δισ. με την ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ το 2015

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένεση ρευστότητας των 2 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί επαρκή όρο για την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ έως τα τέλη του 2015, χωρίς να χρειαστεί να δοθεί περαιτέρω παράταση για το 2016. Αυτό επισήμανε χθες από το Ηράκλειο, μιλώντας σε συνέδριο του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τόνωση επενδύσεων στην Ευρώπη, η επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, κάνοντας σαφές ότι η Ε.Ε. δεν προτίθεται να δώσει παράταση για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, που τυπικά λήγει φέτος. Επιμέρους έργα μπορούν να εξεταστούν κατά περίπτωση, σημείωσε η αρμόδια κοινοτική επίτροπος, προκειμένου να καταφέρουμε να μην έχουμε απώλεια κονδυλίων, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της ότι μετά την κατάργηση της υποχρέωσης της χώρας να συνεισφέρει την εθνική συμμετοχή, το πρόγραμμα θα λήξει χωρίς σημαντικές απώλειες.

Το θέμα της παράτασης είχε θέσει προηγουμένως στην ομιλία του ο δήμαρχος του Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, υποστηρίζοντας ότι πολλά έργα είναι σε εξέλιξη και αν δεν παραταθεί το ΕΣΠΑ 2007-2013, θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν. Ο κ. Λαμπρινός προειδοποίησε για απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ήδη υπερχρεωμένοι δήμοι. Τη δυσκολία που θα αντιμετώπιζε η έγκριση του αιτήματος για παράταση επιβεβαίωσε από την πλευρά της και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας την καθυστέρηση που θα σηματοδοτούσε τυχόν αίτημα για αλλαγή του Κανονισμού για τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Το αίτημα για επέκταση του χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ πέραν του 2015 θα οδηγούσε τελικώς σε αντίθετα αποτελέσματα, υπογράμμισε από την πλευρά της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τις αντιρρήσεις που υπήρξαν σε ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και τις οποίες χρειάστηκε να κάμψει η Επιτροπή για να δοθεί τελικώς η ρευστότητα στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο, πάντως, των αποφάσεων για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσα από την αποπληρωμή της κοινοτικής συμμετοχής του παλιού ΕΣΠΑ και της αύξησης της προκαταβολής για το νέο ΕΣΠΑ, έως τέλη Οκτωβρίου αναμένεται η πληρωμή 825 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα σε συνδυασμό με το νέο δάνειο που έχει συμφωνηθεί με την ΕΤΕπ, αναμένεται να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες πληρωμής έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή