Πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού η Ελλάδα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες περικοπές στις συντάξεις καθώς και στις δαπάνες υγείας προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το 3ο μνημόνιο. Μάλιστα, αναδεικνύει τη χώρα μας σε πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού, και παρά τη σκληρή στάση που διατηρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της συμφωνίας του Ιουλίου, παραδέχεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κατά την περίοδο 2011 – 2014 προχώρησε σε αλλαγές που οδήγησαν τόσο σε αυστηρότερους κανόνες στις συνταξιοδοτήσεις όσο και σε προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στη Λίμα του Περού, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την περίοδο 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τόσο η Ελλάδα όλο και όλες οι υπόλοιπες χώρες που προχώρησαν σε ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, πέτυχαν σύμφωνα με το Ταμείο τη μείωση της συμμετοχής των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών, κατά μέσο όρο, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσω του 3ου μνημονίου, το ΔΝΤ, που ξεκαθαρίζει ότι λόγω της γήρανσης του πληθυσμού το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, προβλέπει ότι η δαπάνη τόσο για τις συντάξεις όσο και την υγεία στην Ελλάδα θα αυξάνεται με σημαντικά μικρότερο ρυθμό από τις υπόλοιπες χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο μέσος όρος αύξησης των δαπανών για συντάξεις θα κυμανθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Η μεταβολή σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κυμανθεί στο 21,6% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρων των ανεπτυγμένων χωρών είναι στο 28,3% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες στο 57,3%.

Μεγαλύτερη «διόρθωση» εκτιμάται πως θα υπάρξει αναφορικά με τις δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα, καθώς αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κυμανθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή