Νέο ασφαλιστικό έως τα μέσα του Νοεμβρίου

Νέο ασφαλιστικό έως τα μέσα του Νοεμβρίου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτό το σκηνικό κατάρρευσης και τον φαύλο κύκλο χρεών και ελλειμμάτων, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την προώθηση, και μάλιστα έως τα μέσα Νοεμβρίου, ενός νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα αλλάζει άρδην το σκηνικό στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις συντάξεων για τους ήδη συνταξιούχους. Ηδη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέβασε την Τετάρτη ακόμη πιο κάτω τον πήχυ των προσδοκιών και των μειώσεων, θέτοντας ως στόχο την προστασία των εισοδημάτων από συντάξεις (κύριες, επικουρικές ή και μερίσματα) στα 1.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο της ψήφισης των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, θα περάσει από τη Βουλή ένα ακόμη πακέτο ασφαλιστικών ρυθμίσεων, που θα ανατρέπει σειρά ευνοϊκών διατάξεων του πρόσφατου νόμου Στρατούλη και θα ανοίγει μια σειρά από νέα, ακανθώδη θέματα, καθώς οι δανειστές ζητούν σταδιακή αύξηση και του χρόνου ασφάλισης (εκτός των ορίων ηλικίας) στα 40 χρόνια για έξοδο στα 62, ενώ θέλουν επανεξέταση της δυνατότητας κατηγοριών εργαζομένων να απαλλάσσονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας επειδή εντάσσονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει για τελευταία φορά και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος βρίσκεται στο Περού, αναζητώντας συμμάχους στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέσα από τη γενική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που θα ισχύσει από 1/1/2016 να «εξουδετερώσει» μνημονιακές δεσμεύσεις όπως η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η απομείωση των κατώτατων συντάξεων και του ΕΚΑΣ, αλλά και οι διατάξεις που θα ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων. Αν και το πόρισμα αναμένεται να αποτυπώνει τρία σενάρια, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι εκείνο που προβλέπει ενιαίο τρόπο υπολογισμού για όλους, ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και ανταποδοτική που θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές. Στο υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή εξετάζονται σενάρια ακόμη και για επανυπολογισμό όλων των συντάξεων, αν και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ασφαλιστικό παράδοξο» που δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί, τόσο για τεχνικούς όσο και για νομικούς λόγους.

Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στη λογική της εφαρμογής ενιαίων κανόνων ασφάλισης για όλους, με κοινούς όρους για τις εισφορές και τις παροχές, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των γενεών όσο και μεταξύ των ασφαλισμένων της ίδιας γενιάς. Καθώς βέβαια υπάρχει η δέσμευση για άμεσες περικοπές, 1% του ΑΕΠ, εντός του 2016, το μαχαίρι θα πέσει στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις για τουλάχιστον το 30% των συνταξιούχων που λαμβάνουν συνολικά εισοδήματα από συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μεικτά. Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν βέβαια ότι μεσοσταθμικά, η μείωση μπορεί τελικά και να υπερβαίνει το 11% και για τον λόγο αυτό, εκτιμούν ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από μικρότερα ποσά. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της ΠΟΠΟΚΠ επισήμαναν χθες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους, ότι τόσο οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι όσο και το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνουν «μόνιμους μηχανισμούς» που οδηγούν σε περικοπές συντάξεων αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή