Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Και να εξοφλήσετε πλήρως τους οφειλόμενους φόρους σε περίπτωση φορολογικού αδικήματος (δηλαδή πάνω από 15.000 ευρώ για φόρο εισοδήματος, 3.000 ευρώ για ΦΠΑ κ.λπ.) θα βρεθείτε κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή στα ποινικά δικαστήρια. Αυτό διότι, σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τη ΓΓΔΕ, δεν υπάρχει η δυνατότητα διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού μετά την 1.1.2014 για να εξαλειφθεί το αξιόποινο κατά τις διατάξεις του φορολογικού ποινολογίου (Ν. 2523/1997), αφού δεν προβλέπεται συμβιβασμός (διοικητικός ή δικαστικός) στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

• Για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η μοναδική διέξοδος για την αντιμετώπιση αυτού του ανεπιεικούς και παράλογου αποτελέσματος είναι η ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή.

• 100 έως 240 δισ. δολάρια χάνουν σε ετήσια βάση τα κράτη παγκοσμίως από φόρους επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στη νέα αιτιολογική έκθεση του ΟΟΣΑ για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά των κερδών (BEPS) που δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου. Οι δείκτες μέτρησης των BEPS δείχνουν ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες είναι 4% με 8,5% χαμηλότερος από αυτόν των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα, αλλά αποκλειστικά μέσα στην ίδια χώρα. Επιπλέον, τα ποσοστά κέρδους που συγκεντρώνουν οι θυγατρικές των πολυεθνικών που είναι εγκατεστημένες σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές είναι δύο φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο του συνόλου των κερδών του ομίλου παγκοσμίως.

•Ανω των 87.000 φορολογικών υποθέσεων εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, με την αξία τους να ξεπερνάει τα 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να εκδικαστούν και να τελεσιδικήσουν.

• 5.928 ενδικοφανείς προσφυγές ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2015 από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, εκ των οποίων μόνο 345 έγιναν δεκτές (εν όλω ή εν μέρει), 2.991 απορρίφθηκαν και για 2.592 εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία εξέτασής τους. Πάνω από τις μισές κατέληξαν στα διοικητικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα, από τις 5.928 προσβλήθηκαν στα Διοικητικά Δικαστήρια 3.643.

• 1.253 αιτήσεις αναστολής έγιναν για τη μη πληρωμή του 50% του αμφισβητούμενου ποσού φόρου με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, μέσα στο 2015. Από αυτές, μόνο τρεις έγιναν δεκτές, 1.147 δεν εξετάστηκαν γιατί εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία εξέτασης και 103 απορρίφθηκαν. Σημειώνεται πως για να ευδοκιμήσει η αίτηση αναστολής θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποδείξει πως θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν αναγκαστεί να πληρώσει το 50% του αμφισβητούμενου ποσού.

• Από 1ης.10.2015 καταργήθηκε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (κατά 30%) στα νησιά του Αιγαίου Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο και Σκιάθο. Από τη διατύπωση της Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών φαίνεται ότι μικρά νησιά που ανήκουν στον ίδιο δήμο με τα παραπάνω (όπως Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά που ανήκουν στον Δήμο Νάξου) εξακολουθούν να έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ μέχρι νεωτέρας. Επισημαίνεται ότι από 1ης.1.2017 ο μειωμένος ΦΠΑ θα καταργηθεί στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

• Το νέο έντυπο της περιουσιακής κατάστασης  («πόθεν έσχες») που υποχρεούνται να υποβάλλουν βουλευτές, δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης κ.λπ. δεσμεύει τους υπόχρεους να συμπεριλάβουν σε αυτήν τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους (και όχι των τριών προηγουμένων, όπως ίσχυε παλαιότερα). Επίσης, δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής των στοιχείων των συγγενών εξ αίματος ή εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή ούτε και των συναφών δικαιολογητικών, τα οποία προσκομίζονται μόνον κατόπιν αιτήματος της επιτροπής ελέγχου.

• Επίσης προβλέπεται η υποβολή «Δήλωσης οικονομικών συμφερόντων» από τους υπόχρεους σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συζύγους τους. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να συμπεριλάβουν στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους σε εταιρεία ή κοινοπραξία, εφόσον αυτή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική ή όταν δίνει στον υπόχρεο τη δυνατότητα σημαντικής επιρροής επί υποθέσεων της εν λόγω εταιρείας ή σύμπραξης.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή