Ομάδα εργασίας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ομάδα εργασίας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει από το νέο έτος να διαθέτουν μηχάνημα POS προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Οπως όλα δείχνουν από το 2016 θα συρρικνωθούν σημαντικά οι συναλλαγές με μετρητά και ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συστήνει ομάδα εργασίας η οποία καλείται να καταθέσει μελέτη για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή.

Με την απόφαση της Κ. Σαββαΐδου, συγκροτείται ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία και την εκπόνηση κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών. Ειδικότερα η ομάδα εργασίας θα επεξεργασθεί και θα μελετήσει θέματα που αφορούν:

α) την υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet), την αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών,

β) την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS),

γ) την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις ΔΟΥ,

δ) την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα, όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα συσταθούν το 2016, θα υποχρεούνται για όλες τις συναλλαγές τους να χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι θα εγκαταστήσουν μηχάνημα POS το οποίο θα επιδοτείται από τα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, εφόσον οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν έναν λογαριασμό και μία κάρτα για τα έσοδα και τα έξοδά τους, θα απαλλάσσονται από την υποβολή της δήλωσης φόρου εισοδήματος και την περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία θα είναι γνωστά στο υπουργείο. Σταδιακά το μέτρο της μη υποβολής δήλωσης θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή