Περιόρισε τις επιπτώσεις από τα capital controls η προετοιμασία των νοικοκυριών

Περιόρισε τις επιπτώσεις από τα capital controls η προετοιμασία των νοικοκυριών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προνοητικότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έδειξαν σε ό,τι αφορά την επιβολή των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) περιόρισε τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από αυτά, με αποτέλεσμα να εκτιμάται η ύφεση για φέτος στα επίπεδα του 1,3% έναντι πρόβλεψης για 2,3%. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που ανακοινώθηκαν χθες αναθεωρούν ελαφρώς προς τα κάτω την ανάπτυξη του 2014 και την τοποθετούν στο 0,7% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,8%, ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι από το 2010 έως και το 2014 η ελληνική οικονομία «έχασε» 48,4 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρει η Εθνική Τράπεζα, οι πρόσφατοι δείκτες της οικονομίας για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2015 δείχνουν ότι η οικονομία επηρεάστηκε μεν από τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά όχι τόσο σημαντικά όσο αναμενόταν. Η αντίσταση αναδεικνύει κυρίως το γεγονός ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέμεναν τα capital controls και στο πλαίσιο αυτό είχαν προνοήσει και σχεδιάσει πλάνα εκτάκτου ανάγκης για να περιορίσουν τη βραχυπρόθεσμη επίπτωση των περιοριστικών μέτρων, όπως σημειώνει η τράπεζα στην ανάλυσή της.

Μάλιστα, αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι:

1. Ο ιδιωτικός τομέας συνολικά είχε «χτίσει» ένα απόθεμα ρευστότητας, καθώς από τον Νοέμβριο του 2014 είχε «σηκώσει» από τις τραπεζικές καταθέσεις 41 δισ. ευρώ. Τα νοικοκυριά είχαν αποσύρει 32 δισ. ευρώ (το 24% του συνόλου των καταθέσεών τους) και οι επιχειρήσεις 9,3 δισ. ευρώ (το 39% των καταθέσεών τους).

2. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν αυξήσει τις εισαγωγές τους κατά περίπου 11,7% (σε ετήσια βάση) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά.

3. Η αξία των συναλλαγών χωρίς μετρητά, αλλά με «πλαστικό χρήμα», έχει διπλασιαστεί από τον Ιούλιο. Κάτι που μείωσε τις αρνητικές επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας και του ορίου στο ποσό ανάληψης μετρητών.

Με αυτά τα δεδομένα, η Εθνική Τράπεζα εκτιμά πλέον ότι η ύφεση του 2015 θα διαμορφωθεί στο 1,3%. Μόνο στο δεύτερο εξάμηνο η ύφεση θα είναι της τάξης του 3,7% (2,1% στο τρίτο τρίμηνο και 5,3% στο τελευταίο) και θεωρείται ότι θα είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Επίσης, το 2016 η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2%, με την οικονομία να περνάει σε θετικό ρυθμό μεταβολής από το τρίτο τρίμηνο (0,9%) και να εντείνεται στο τέταρτο τρίμηνο (2,5%).

Την ίδια ώρα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το 2014, από τα οποία προκύπτει ότι η ανάπτυξη πέρυσι ήταν της τάξης του 0,7% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή