Επτά στους δέκα CEO αναμένουν ανάπτυξη από το 2017

Επτά στους δέκα CEO αναμένουν ανάπτυξη από το 2017

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEO (διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών) καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Ο δείκτης, που καταρτίζεται από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group σε δείγμα 3.020 CEO, διαμορφώθηκε στις 112 μονάδες από τις 110 το δεύτερο τρίμηνο του 2015, εξέλιξη η οποία αποτυπώνει τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τη δέσμευση της κυβέρνησης που έχει προκύψει να εφαρμόσει το συμφωνηθέν με τους πιστωτές πρόγραμμα προσαρμογής.

Ωστόσο, παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα, όπως η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων, που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις στους τέσσερις CEO είναι προβληματισμένοι από τη συνέχιση της στασιμότητας, ενώ παράλληλα επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 ή αργότερα.

Στους επιμέρους δείκτες σημειώθηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

• Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε μικρή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 104 μονάδες έναντι 98 το προηγούμενο τρίμηνο.

• Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 155 μονάδες έναντι 123 του προηγούμενου τριμήνου, αποτυπώνοντας την αισιοδοξία των CEO για την πορεία της χώρας κατά το επόμενο έτος.

• Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις συνέχισε την πτωτική πορεία και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες έναντι 121 το προηγούμενο τρίμηνο.

• Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε νέα μείωση στις 83 μονάδες έναντι 91 το προηγούμενο τρίμηνο.

• Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης σημείωσε πτώση μετά τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικής πορείας και διαμορφώθηκε στις 91 μονάδες έναντι 108 το προηγούμενο τρίμηνο. Πάντως, 24% των CEO δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη έπειτα από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή