Στοχευμένοι έλεγχοι σε δηλώσεις αυτοπεραίωσης

Στοχευμένοι έλεγχοι σε δηλώσεις αυτοπεραίωσης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν οι δηλώσεις επιτηδευματιών οι οποίοι είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτοπεραίωσης, με στόχο να εντοπίσει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ.

Με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου δίνονται οδηγίες στον ελεγκτικό μηχανισμό για το πλήθος των ελέγχων που θα γίνουν και για τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που θα χρησιμοποιηθούν για τις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν. Σύμφωνα με τις οδηγίες, το δείγμα των ελέγχων θα αντιστοιχεί στο 0,5% των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί τα έτη 2013 και 2014, και η επιλογή θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Δηλαδή το είδος της δραστηριότητας και αν οι επαγγελματίες που εντάσσονται σε αυτήν έχουν ενταχθεί σε «μαύρη λίστα» από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λόγω μη καταβολής φόρων ή έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή. Επίσης στα κριτήρια κινδύνου εντάσσονται τα επαγγέλματα που βαρύνονται με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, όπως αυτά έχουν προκύψει από τους ελέγχους. Ενας από τους παράγοντες είναι και το ύψος των επαγγελματικών δαπανών. Στην περίπτωση που ξεπερνούν τον μέσο όρο δαπανών (της επαγγελματικής δραστηριότητας), όπως επίσης το αν ο επιτηδευματίας έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν. Σύμφωνα με την απόφαση, ο έλεγχος θα επεκταθεί και στις υποχρεώσεις του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, ενώ θα αναζητηθούν και ενδεχόμενες παραβάσεις του παλιού Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, ποσά φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ ή λοιπών φορολογιών, που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους σύμφωνα με τις διατάξεις για την αυτοπεραίωση, συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα, βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή