ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαιρέσεις για νομικά πρόσωπα από την ένταξη στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου

exaireseis-gia-nomika-prosopa-apo-tin-entaxi-ston-eniaio-logariasmo-thisayrofylakioy-2106280

Με διευκρινιστική εγκύκλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα εξειδικεύσει ποια αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα (του άρθρου 69Α του ν.4270/2014) εξαιρούνται από την ένταξη των διαθεσίμων τους στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, τον οποίο διαχειρίζεται ο υπουργός Οικονομικών.

Αφορμή για την σχετική διευκρίνιση από τον υπουργό, στάθηκε η μη ρητή αναφορά στα Πανεπιστήμια και τους ΟΤΑ (κατά την διατύπωση της αλλαγής που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο) όπως είχε ζητήσει με την ένσταση αντισυνταγματικότητας ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο ένας μας στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλα τα χρήματα σε ένα Ταμείο. Και ο δεύτερος σκοπός είναι ο κάθε φορέας να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, που θα είχε, αν τα ταμειακά του διαθέσιμα βρίσκονταν σε προθεσμιακό λογαριασμό, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Διευκρίνισε δε, πως μπορεί να εκδώσει εγκύκλιο που θα διευκρινίζει τις ως άνω εξαιρέσεις, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι «δεν θέλω μια διατύπωση η οποία δεν εξασφαλίζει αυτή τη συγκέντρωση. Με την εγκύκλιο που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνεται σαφές ότι κάθε φορέας έχει τα ίδια δικαιώματα, δηλαδή θα έχει τρεις ημέρες για να βγάλει τα λεφτά του όπως θα ήταν σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό. Αυτός είναι ο σκοπός. Δεν θέλω να δυσκολέψω το έργο των Πανεπιστημίων» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος, επέμεινε στην ένσταση αντισυνταγματικότητας, που είχε καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας σαφέστερη διατύπωση και ξεκαθαρίζοντας πως δεν σχετίζεται αυτή του η τοποθέτηση με τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες είναι σαφείς και καταγράφηκαν.