Στα 82,4 δισ. μειώθηκε η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

Στα 82,4 δισ. μειώθηκε η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω μείωση σημείωσε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Σεπτέμβριο.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) μειώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 82,4 δισ. ευρώ από 84 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

Αντίστοιχα, η απευθείας χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 39 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ.

Συνακολούθως η συνολική τους εξάρτηση μειώθηκε στα 121,4 δισ. ευρώ από 124 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου. Συνολικά η χρηματοδότηση μέσω ELA είχε ξεπεράσει τα 90 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου του ELA αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ανακοινώσει ότι «στις 6 Οκτωβρίου 2015 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 87,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή