Στο 1,5 δισ. εκτοξεύθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο

Στο 1,5 δισ. εκτοξεύθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη διαπίστωση ότι οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ έρχονται στην πιο ακατάλληλη στιγμή για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δηλαδή λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τους πιστωτές της χώρας και ενώ η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού έχει προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα σε διάστημα 30 ημερών οφείλεται:

α) Στη μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, κυρίως της μεσαίας τάξης που υπερφορολογείται.

β) Στην προεκλογική περίοδο. Είθισται, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι φορολογούμενοι να αφήνουν απλήρωτες τις φορολογικές υποχρεώσεις μέσα στις εκλογές.

γ) Στην αύξηση των προστίμων που επιβλήθηκαν εντός του καλοκαιριού από τα ελεγκτικά συνεργεία σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία οδηγήθηκαν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεν αποκλείεται, πάντως, αρκετοί που έχουν ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων να την εγκαταλείψουν εξαιτίας της αύξησης του επιτοκίου (στο 5,05% από 3%), αλλά και της δημιουργίας ειδικών κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), μεγεθύνοντας περαιτέρω τη χοάνη με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Επίσης, οι πολλές φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των οφειλών, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, όπως:

• Οι τρεις δόσεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο πιθανόν αύριο. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ).

• Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

• Οι αυξημένες δόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων.

• Οι αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους αγρότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τις αρχές του έτους, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν φθάσει τα 8,390 δισ. ευρώ, από 6,923 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη (δηλαδή και τα χρέη των προηγούμενων χρόνων) έφθασαν πλέον τα 80,420 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται σ’ αυτά τα χρέη προς τα τελωνεία. Το ύψος των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 72,02 δισ. ευρώ, από 72,18 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων και των κατασχέσεων εισπράχθηκε 1,25 δισ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (το 15,3%) και 1,36 δισ. ευρώ από τα παλαιά, ενώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές περίπου 560 εκατ. ευρώ (παλαιές και νέες).

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν επίσης ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν σε εξέλιξη 778 πλήρεις και 160 μερικοί έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης σε μεγάλες επιχειρήσεις. Συνολικά στο εννεάμηνο εισπράχθηκαν από πλήρεις και μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις 282,29 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) είχε σε εξέλιξη 1.294 ελέγχους, ενώ είχε ολοκληρώσει 336 ελέγχους. Στο εννεάμηνο 2015 το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε φόρους 195,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT