ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργούνται τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας

katargoyntai-ta-midenika-teli-kykloforias-2107513

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την απαλλαγή ή την έκπτωση από τέλη κυκλοφορίας σε κάποια τουλάχιστον οχήματα αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη τα εκκαθαριστικά στο Taxisnet. Οπως προκύπτει, ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν παλαιά, μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι να επιβαρύνουμε μεγάλα και ακριβά με λίγο παραπάνω από το 0 ή το λίγο που είχαν», είπε ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι «τα μεγάλα και ακριβά θα επιβαρυνθούν, τα μεσαία δεν θα έχουν καμία αλλαγή, τα μικρά και τα φθηνά θα ελαφρυνθούν».

«Είχαμε δύο επιλογές, ή να επαναλάβουμε την περσινή κατάσταση και να βγουν εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας ή να καθυστερήσουμε την έκδοση των τελών γιατί πραγματικά πνιγόμαστε αυτές τις μέρες στο υπουργείο Οικονομικών. Θα καθυστερήσουμε να βγάλουμε τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία ούτως ή άλλως θα πληρωθούν πολύ αργότερα για να μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο δίκαια. Αυτό το σενάριο επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, δηλαδή να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από φθηνά και μικρά σε μεγάλα και ακριβά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Μου ήρθε, για παράδειγμα, αυτοκίνητο 1.400 κυβικά που δεν είναι μεγάλο, αλλά που κάνει 40.000 ευρώ. Το θεωρείτε δίκαιο αυτό να μην πληρώσει ούτε ευρώ τέλος κυκλοφορίας και να πληρώνει τέλος κυκλοφορίας ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να είναι και 2.000 κυβικά, αλλά κάνει λιγότερο αυτή τη στιγμή από 3.000-4.000 ευρώ;».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η οριστική απόφαση αναμένεται την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, ώστε τα τέλη να βγουν μέσα στον Νοέμβριο. Οπως είπε, «μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν πληρωθεί σίγουρα».

Εάν η επεξεργασία των αλλαγών ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, τότε ενδέχεται οι αλλαγές να περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο με άλλες -φορολογικές- εκκρεμότητες.