ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δήμοι αναζητούν επενδυτές για τουριστική αξιοποίηση εκτάσεων

oi-dimoi-anazitoyn-ependytes-gia-toyristiki-axiopoiisi-ektaseon-2107606

Σε αναζήτηση επενδυτών για την τουριστική αξιοποίηση των εκτάσεών τους βρίσκονται δήμοι της χώρας, προσδοκώντας σε αύξηση των εσόδων τους αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Δήμος Καλύμνου και ο Δήμος Ρεθύμνου, που κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση παράλληλα με την ανάληψη άλλων δράσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν.

Ο Δήμος Καλύμνου έχει αποφασίσει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση μιας έκτασης 4.000 στρεμμάτων στην Ψέριμο. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Καλύμνου, Γιάννης Γαλουζής, σε αυτή τη φάση ο δήμος θα αναθέσει σε τεχνικό και νομικό σύμβουλο το έργο της εξεύρεσης λύσεων για την αξιοποίηση της έκτασης. Με βάση τις προτεινόμενες λύσεις, θα εξετασθεί από τη δημιουργία ΣΔΙΤ έως και τη μίσθωση της έκτασης. Κατ’ αρχήν στόχος του δήμου είναι να δημιουργηθεί στο νησί ένα τουριστικό χωριό με ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες, μαρίνα και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η αξιοποίηση της έκτασης θα δημιουργήσεις θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Είναι σημαντικό, προσθέτει, να υλοποιηθεί μια τέτοια επένδυση σε μια ακριτική περιοχή απέναντι από τα τουρκικά παράλια, όπου έχει αναπτυχθεί η τουριστική δραστηριότητα προσφέροντας στη γειτονική χώρα τεράστια έσοδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την έκταση έχουν ενδιαφερθεί ήδη ομογενείς επιχειρηματίες οι οποίοι φέρονται ότι θέλουν να επενδύσουν στο νησί της Ψερίμου με τους περίπου 40 μόνιμους κατοίκους. Στο Ρέθυμνο ο δήμος σκοπεύει να προχωρήσει, σε συνεργασία με ιδιώτες, στην αξιοποίηση δύο μεγάλων εκτάσεων για τη δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ.

Με αυτό τον τρόπο στοχεύει στην προσέλκυση επισκεπτών στον προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατά τα πρότυπα ανταγωνιστικών προορισμών στο εξωτερικό που διαθέτουν υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές. Η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου, Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, επισημαίνει ότι η δημιουργία των γηπέδων θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στον προορισμό εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο δήμος προχωρεί με ταχείς ρυθμούς το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών στην περιοχή. Επίσης, ο δήμος έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού παρέχοντας όλες τις διευκολύνσεις για τη δημιουργία γαμήλιων τελετών. Παράλληλα, περιγράφει αναλυτικά στην ιστοσελίδα του τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για την πραγματοποίηση του γάμου τους στον προορισμό ενώ παραχωρεί τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις τελετές.