Μικρότερη ύφεση το 2015, στο -1%, προβλέπει η Eurobank

Μικρότερη ύφεση το 2015, στο -1%, προβλέπει η Eurobank

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλύτερη του αναμενομένου επίδοση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο και η πιθανή υπερεκτίμηση των επιπτώσεων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οδηγούν σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση του 2015 προς το ηπιότερο, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκδοση της Eurobank «7 ημέρες οικονομία».

Μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ύφεση 1,3% φέτος -αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3%- τότε στο δεύτερο εξάμηνο η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα ανέλθει στο 3,45%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,4%. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πώς η Eurobank προβλέπει ότι η ύφεση φέτος θα είναι ακόμα χαμηλότερη και θα διαμορφωθεί στο 1%. Παράλληλα, η τράπεζα αναφέρει ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο αγοράς) σημείωσε πτώση 18,29% (σε όρους ετήσιας μεταβολής) τον Αύγουστο 2015. Οι πωλήσεις στον βιομηχανικό κλάδο της ενέργειας παρουσίασαν την υψηλότερη αρνητική μεταβολή (36,26%) και ακολούθησε ο κλάδος των κεφαλαιουχικών αγαθών, με μείωση 24,88% και των ενδιάμεσων αγαθών (1,05%). Αντιθέτως, στον κλάδο των διαρκών και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών καταγράφηκε αύξηση 36,28% και 2,91%, αντίστοιχα. Οι προαναφερθείσες θετικές μεταβολές οφείλονται στην αύξηση των πωλήσεων σε αγορές του εξωτερικού, όπως σημειώνει η Eurobank.

Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2015 και σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα καταγράφηκε αύξηση 248,6 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω βελτίωση οφείλεται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορευμάτων (381,1 εκατ. ευρώ), εισοδημάτων (95,6 εκατ. ευρώ) και τρεχουσών μεταβιβάσεων (11,4 εκατ. ευρώ). Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο υπηρεσιών, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο (211,9 εκατ. ευρώ), υποχώρησε κατά 239,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών (400,4 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή