Τράπεζες: Πλαφόν στις αμοιβές και πάγωμα bonus

Τράπεζες: Πλαφόν στις αμοιβές και πάγωμα bonus

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον νόμο, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών που θα «ανοίξει» κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των αυξήσεων που θα πραγματοποιηθούν για την προσέλκυση επενδυτών. Οπως σημειώνεται: «Δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών που καλύπτονται από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης. Η τιμή διάθεσης δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής». Το ΤΧΣ θα μπορεί να παρέχει κεφάλαια στις τράπεζες μέσω της έκδοσης ειδικών μετατρέψιμων ομολογιών και μετοχών. Σε περίπτωση έκδοσης μετοχών, αυτές θα είναι κοινές με πλήρη δικαιώματα.

Το ΤΧΣ θα εκπροσωπείται με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε τράπεζας που έλαβε κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο Δ.Σ. έχει το δικαίωμα να ζητεί τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης καθώς και το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που σχετίζονται με τη διανομή μερισμάτων και bonus προς τη Διοίκηση, το Δ.Σ. και τα ανώτατα στελέχη, καθώς επίσης και σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής και διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού που μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά την τράπεζα. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ μπορεί να θέσει βέτο για αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ έχει το δικαίωμα να ζητεί την αναβολή για 3 εργάσιμες ημέρες του Δ.Σ., προκειμένου να λάβει οδηγίες από την Εκτελεστική Επιτροπή. Τέλος διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει τον οικονομικό διευθυντή. Ωστόσο στον νόμο τονίζεται ότι «κατά την άσκηση των δικαιωμάτων του ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο Δ.Σ. λαμβάνει υπόψη του την επιχειρηματική αυτονομία του πιστωτικού ιδρύματος».

Σύμφωνα με τον νόμο, οι αποδοχές των τραπεζικών στελεχών δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ, ενώ τα bonus καταργούνται για όσο διάστημα μια τράπεζα λαμβάνει κρατική βοήθεια. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί έως το Σάββατο το βράδυ και η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 προκειμένου να μην υπάρξει bail in στις καταθέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών στο βασικό σενάριο του stress test είναι σε τέτοιο ύψος που μπορούν να καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε ό,τι αφορά τις προνομιούχες που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο σημειώνουν ότι είναι ήδη τραπεζικό κεφάλαιο και μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το κράτος να έχει σοβαρή συμμετοχή στις τράπεζες ώστε να επωφεληθεί από μια πιθανή άνοδο. Η κυβέρνηση σημειώνεται ότι παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση θα αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα δάνεια», προκειμένου αυτή να είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Τέλος, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμμετάσχει και η τράπεζα EBRD (European Bank for Reconstruction and Development).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή