Δεσμεύσεις για το χρέος ζητεί το ΔΝΤ

Δεσμεύσεις για το χρέος ζητεί το ΔΝΤ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει η νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και όχι μία γενική υπόσχεση –όπως συνέβη το 2012– ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Ταμείου Ντ. Λίπρον, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg δήλωσε πως οι υποσχέσεις για την επανεξέταση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι επαρκείς μόνο αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για τη μείωση του βάρους δανεισμού.

«Θέλουμε μία συμφωνημένη διαδικασία για το χρέος μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», υποστήριξε ο κ. Λίπτον και πρόσθεσε ότι «για να προχωρήσουμε, θέλουμε περισσότερα από μία γενική διαβεβαίωση ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί με επαρκώς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο αντιμετώπισης, ώστε να διαβεβαιώσουμε το Ταμείο ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει μία βιώσιμη διαδρομή». Επίσης, ο κ. Λίπτον ανέφερε ότι το ποσό της νέας χρηματοδότησης του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί.

Περιέγραψε, δε, τις τέσσερις προτεραιότητες για ένα νέο πρόγραμμα:

1. Την εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες υπάρχει δέσμευση.

2. Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.

3. Σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, για να διασφαλισθεί ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και με καλή διακυβέρνηση», εκτίμησε ο κ. Λίπτον και συμπλήρωσε ότι «οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται την ανησυχία μας και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται τόσο μεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και στην ανακεφαλαιοποίηση ή στα απαιτούμενα κεφάλαια».

4. Αντιμετώπιση του χρέους. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ βοηθάει τις ευρωπαϊκές αρχές να καθορίσουν τα προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση και να ελέγχουν την πρόοδο. Ομως, ο κ. Λίπτον δήλωσε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να εμπλακεί περισσότερο, έως ότου υπάρξει μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αν και «ο χρονικός ορίζοντάς της είναι ένα άλλο θέμα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή