5 ημέρες προθεσμία για τα προαπαιτούμενα

5 ημέρες προθεσμία για τα προαπαιτούμενα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να ολοκληρώσει έως τη Δευτέρα όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ έστειλε χθες από την Αθήνα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα λάβει «κρίσιμες αποφάσεις». Την ίδια ώρα που ο επίτροπος μιλούσε στην Αθήνα, Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες υποστήριζε πως τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων μέτρων «αποτελούν το πρώτο σημαντικό τεστ της κυβέρνησης, που θα αποδείξει κατά πόσον μπορεί να αλλάξει τις κακές πρακτικές των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων του παρελθόντος». Και πρόσθετε ότι η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθυστερήσει και πρέπει να επιταχύνει η ελληνική πλευρά, συνδέοντας άμεσα την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Θέλουμε να δυναμώσουμε την εμπιστοσύνη», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της η Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και εμείς αλληλεγγύη» ήταν το μήνυμά του. Υπενθυμίζεται ότι τα βασικότερα ανοικτά θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων είναι να βρεθούν ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο καθορισμός της ελάχιστης τιμής των γενόσημων, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το ζήτημα ρύθμισης των 100 δόσεων.

Σε ό,τι αφορά στη σύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τον έλεγχο του προγράμματος, ο κοινοτικός επίτροπος ξεκαθάρισε ότι τα 10 δισ. ευρώ είναι μεν δεσμευμένα στον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά «για να δοθούν είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα», συμπεριλαμβανόμενων και αυτών για τις διοικήσεις των τραπεζών. Μάλιστα, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως «υφίσταται η υπόθεση ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκονται στο δεύτερο σετ με τα προαπαιτούμενα» και εξήγησε ότι αν και ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί ποιες μεταρρυθμίσεις θα υπάρχουν σε αυτό το δεύτερο πακέτο, θα ήταν για το καλό της ελληνικής οικονομίας να βρίσκονται εκεί όλες όσες σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ετσι αποσυνδέεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την πρόσβαση στα 10 δισ. που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και ο όρος είναι η ολοκλήρωση των δύο σετ προαπαιτούμενων. «Η κυβέρνηση έχει ένα προφανές κίνητρο για να βιαστεί με τη νομοθέτηση της δεύτερης λίστας, όπου θέλουμε να ελπίζουμε θα υπάρχουν σημαντικά μέτρα για τη διοίκηση των τραπεζών», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι δεν θα χρειαστούν τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, που προέβλεπε η συμφωνία της 14ης Αυγούστου.

Πέραν του θέματος των προαπαιτούμενων μέτρων, ο κ. Μοσκοβισί ήταν προσεκτικός σχετικά με το πότε θα κλείσει ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος. Αρκέστηκε στο να εκφράσει την ελπίδα ότι θα κλείσει έως το τέλος του έτους, ενώ παραδέχτηκε πως όντως «υπάρχουν προκλήσεις και δύσκολες αποφάσεις». Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι προγραμματισμένο να έρθουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να ξεκινήσει επίσημα και ο πρώτος έλεγχος, χωρίς να είναι σαφές, όμως, πότε θα ολοκληρωθεί. Επίσης, ο κοινοτικός επίτροπος παρουσίασε και τη χρονική σειρά των γεγονότων, αναφέροντας ότι πρώτα θα κλείσουν τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων μέτρων, στη συνέχεια ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος, μετά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στο τέλος θα γίνει η συζήτηση για το χρέος.

Για το τελευταίο θέμα, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθεί «ευφυής λύση» που θα επιτρέπει και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα. Για το ζήτημα του χρέους, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι θα ήταν παράλογο αυτήν τη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση, καθώς χωρίς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν είναι γνωστή η πορεία του χρέους, οι προοπτικές της ανάπτυξης αλλά και το ποσοστό που θα έχουν οι συντάξεις στον προϋπολογισμό. «Η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την αξιολόγηση και όχι πριν», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί, ερωτηθείς για το εάν παραμένει το ενδεχόμενο ενός Grexit, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εργάζεται σε αυτό το σενάριο, αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό του Αυγούστου. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να μας αφήσει να χαλαρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή