Ελεγχοι για παράνομα τουριστικά καταλύματα

Ελεγχοι για παράνομα τουριστικά καταλύματα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nομοθετικές πρωτοβουλίες προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά για την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εξομοίωση των αστικών και των τουριστικών μισθώσεων.

Ειδικότερα, η κ. Κουντουρά, μιλώντας στο Συμβούλιο των προέδρων των Ενώσεων Ξενοδόχων μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το θέμα αστικών και τουριστικών μισθώσεων, ανέφερε ότι σχεδιάζεται η ολοκληρωμένη θεσμική αντιμετώπιση του θέματος ακόμα και σε επίπεδο Ευρώπης. Επίσης, τόνισε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου αυτού και τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων. Παράλληλα, συνέδεσε τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν για το κράτος με τα ισοδύναμα που αναζητούνται προκειμένου να επανέλθει μελλοντικά ο ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος έκανε λόγο για άνθηση της παραοικονομίας στον χώρο του τουρισμού και διαστρέβλωση της λειτουργίας της αγοράς, η οποία άρχισε να εδραιώνεται μετά την κατάργηση της έννοιας της τουριστικής μίσθωσης.

Στο θέμα της έξαρσης του φαινομένου των παράνομων καταλυμάτων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης σε εκδήλωση του ΞΕΕ στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «Ιδιοκτήτες πολυκατοικιών, συγκροτημάτων κατοικιών, αλλοδαποί ιδιοκτήτες κατοικιών ενοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους έχοντας στοιχηθεί πίσω από την οικονομία του διαμοιρασμού και με τν βοήθεια των διεθνών διαδικτυακών εταιρειών προσπορίζονται αφορολόγητα τουριστικά έσοδα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων εις βάρος της εθνικής οικονομίας, των δημοσίων εσόδων και του νόμιμου τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή