INTERREG: δράσεις για την ενίσχυση της χωρικής συνοχής

INTERREG: δράσεις για την ενίσχυση της χωρικής συνοχής

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προστιθέμενη αξία του προγράμματος INTERREG, που χρηματοδοτεί δράσεις με στόχο την ενίσχυση της χωρικής συνοχής και φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής. Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε τη σημασία του προγράμματος για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, την ενίσχυση των διασυνοριακών συνεργασιών, τη δημιουργία διακρατικών δράσεων και την ανάδειξη κοινών ευκαιριών σε μακροπεριφερειακό επίπεδο.

Ειδική αναφορά έκανε στο προσφυγικό ζήτημα και στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν, όπως η ανθρωπιστική κρίση και η αντιμετώπισή τους με πολιτικές κοινωνικής ένταξης, σημειώνοντας ότι στις σημερινές κρίσιμες και πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, «καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε αλληλεγγύη με ενεργητικές πολιτικές που θα επιβεβαιώνουν τις δημοκρατικές αξίες της Ε.Ε. Το προσφυγικό αλλάζει δομικά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών και για την αντιμετώπισή του πρέπει να λάβουμε τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, ακόμη και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλά σε κοινοτικό επίπεδο, διότι η στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και να είναι αποσπασματική. Μεταξύ άλλων χρειάζεται να ενισχύσουμε τους διαθέσιμους πόρους, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε άλλες κοινωνικές ή αναπτυξιακές προτεραιότητες των διαρθρωτικών ταμείων», κατέληξε.

Στη συζήτηση, τέλος, για την ανάγκη απλοποίησης της γραφειοκρατικής διαδικασίας όσον αφορά τη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, από τα οποία χρηματοδοτείται και το ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη θέση της χώρας μας, ότι αναφορικά με τη χρήση των πόρων οφείλουμε να διευκολύνουμε κατά το δυνατόν τους τελικούς ωφελούμενους, αφού εκεί καταγράφεται το τελικό αποτέλεσμα και αξιολογείται η επιτυχία της συγκεκριμένης χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή