Συστάσεις από Ε.Ε. για τη φερεγγυότητα στις ασφαλιστικές

Συστάσεις από Ε.Ε. για τη φερεγγυότητα στις ασφαλιστικές

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας εάν δεν εφαρμόσει τους κοινοτικούς κανόνες στον τομέα των ασφαλίσεων. Η προειδοποίηση έγινε με αφορμή την καθυστέρηση υιοθέτησης της οδηγίας για τη φερεγγυότητα, γνωστής ως Solvency ΙΙ, που παρά το γεγονός ότι τίθεται σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου χρόνου, δεν έχει γίνει ακόμη εθνικό δίκαιο.

Η οδηγία για τη φερεγγυότητα αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών του ασφαλιστικού κλάδου και αναμένεται να απαιτήσει σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίων, αλλά και ριζική αλλαγή σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Αν και από την πλευρά της εποπτείας το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει την οδηγία είναι έτοιμο, τόσο η ψήφισή του όσο και η πλήρης προσαρμογή των εταιρειών αποτελούν σημαντικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οδηγίες εισάγουν για πρώτη φορά ένα εναρμονισμένο, υγιές και ισχυρό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων ποσοτικών κανόνων διακυβέρνησης και κανόνων υποβολής εκθέσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη ενιαίας αγοράς ασφαλιστικών υπηρεσιών. Αυτοί οι νέοι κανόνες, τονίζει η Επιτροπή, αποσκοπούν στην εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ευρωστίας των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν κινδύνους σε δύσκολες περιόδους.

Οπως σημειώνει, η προθεσμία για τη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο έληξε τον περασμένο Μάρτιο και η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα μέτρο για τη μεταφορά αυτών των κανόνων στο εθνικό της δίκαιο. «Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ε.Ε.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή