Αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από ΕΚΤ πριν από την αξιολόγηση

Αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από ΕΚΤ πριν από την αξιολόγηση

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή άφησε την προοπτική για την επαναφορά του αποκαλούμενου waiver, δηλαδή το να γίνονται και πάλι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα ελληνικά ομολόγα ως εγγύηση, πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίκτορ Κοστάντσιο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κοστάντσιο ανέφερε ότι για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Ετσι ανοίγει ο δρόμος προκειμένου η ΕΚΤ να αρχίσει να αποδέχεται, έπειτα από πολύμηνη καραντίνα, ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών τα ελληνικά ομολόγα. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι μία τέτοια απόφαση προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν σαφή και επαρκή δείγματα ότι η Ελλάδα προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. Επιπλέον, σημείωσε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν συνεπάγεται την αυτόματη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είναι πιο πολύπλοκο θέμα. Αναφερομένος στην ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν συμμερίστηκε την απόψη για τις απώλειες που υπέστησαν οι παλαιοί μέτοχοι, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν απόφαση κυρίως της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών.

Επίσης, χθες η ΕΚΤ μείωσε το όριο της διαθέσιμης έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Η εξάρτηση των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά 7,8 δισ. ευρώ στα 77,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση αντανακλά αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την επιτευχθείσα πρόοδο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή