ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός διαβουλεύσεων για τα «κόκκινα» δάνεια

pyretos-diavoyleyseon-gia-ta-kokkina-daneia-2114109

Συνεχίζονται από το απόγευμα της Παρασκευής οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, σε μία προσπάθεια να έρθουν ακόμα πιο κοντά οι δύο πλευρές κυρίως στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Στόχος είναι μέχρι την Τρίτη να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα μέτρα, ώστε να γίνει εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα το Σάββατο το πρωί.

Μετά την πολύωρη συνάντηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, Αθήνα και δανειστές κατέγραψαν κάποια σημάδια προόδου στα θέματα που αφορούν στα προαπαιτούμενα μέτρα του δεύτερου πακέτου. Οπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος «είμαστε πολύ κοντά. Εχει κλείσει το θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και εκείνο του ΑΔΜΗΕ».

Παράλληλα, σημείωνε ότι υπάρχει σύγκλιση και στα «κόκκινα» δάνεια, υποστηρίζοντας βέβαια ότι «για εμάς συμφωνία σημαίνει η διαμόρφωση του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας της αγοράς μεγάλων επιχειρηματικών δανείων». Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές θέλουν να δοθεί λύση στο θέμα της πώλησης των "κόκκινων" δανείων συνολικά.

Ωστόσο, από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών φαίνεται πώς η θέση της κυβέρνησης για μετάθεση των αποφάσεων για το σύνολο των δανείων, γίνεται δεκτή. Οπως επισήμαινε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τα χαράματα της Παρασκευής, τα «κόκκινα» δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των στεγαστικών θα συζητηθούν τον Ιανουάριο και το θέμα της πώλησής του θα τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν θα έχει πλέον έναν δεσμευτικό στόχο εσόδων (είχε συμφωνηθεί να έχει έσοδα 50 δισ ευρώ σε βάθος 30 ετών).

Η μοναδική δέσμευση θα είναι να διασφαλιστεί η είσπραξη 6,2 δισ ευρώ που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να εξετασθεί από το Euroworking Group, το οποίο εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει το βράδυ.

Πάντως, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη το ζήτημα των προαπαιτούμενων μέτρων δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EWG.