Στα 3,8 δισ. οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους στο α΄ τρίμηνο του έτους

Στα 3,8 δισ. οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους στο α΄ τρίμηνο του έτους

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λύση της δημιουργίας περισσότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα στραφεί αναγκαστικά το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που δεν εκταμιευθεί εντός του έτους η υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αλλά και παράγοντες των θεσμών, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει τους επόμενους μήνες αν δεν λάβει το 1 δισ. ευρώ, αλλά θα ζήσει και πάλι ημέρες άνοιξης και καλοκαιριού 2015, οπότε το Δημόσιο διαχειριζόταν ευρώ-ευρώ τα ταμειακά του διαθέσιμα για να μην αθετήσει κάποιες από τις βασικές του υποχρεώσεις.

Οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους που θα πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 568 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 458 εκατ. ευρώ αφορούν δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τον Φεβρουάριο το ποσό αυξάνεται στα 1,6 δισ. ευρώ (με τα 1,5 δισ. ευρώ να αφορούν τόκους), ενώ άλλα 1,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, αν η Ελλάδα ανταποκριθεί με επιτυχία στα προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου και εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του έτους η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, τότε οριακά μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι υποχρεώσεις του Φεβρουαρίου χωρίς κάποιο πρόβλημα. Η έως τώρα πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και το 1 δισ. ευρώ επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι δεν θα χρειαστεί να αναζητηθούν άλλες λύσεις για να αποπληρωθούν τα χρέη του κράτους προς τους δανειστές του μέχρι και τον Φεβρουάριο. Θεωρητικά, μετά τον Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος και θα έχουν εκταμιευθεί και τα κεφάλαια της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Αν, όμως, η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα και δεν λάβει εγκαίρως το 1 δισ. ευρώ, τότε η κατάσταση περιπλέκεται. Για να εξυπηρετήσει τις χαμηλές –σε σχέση με παλαιότερα– υποχρεώσεις του, το Δημόσιο θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και ο επιπλέον βραχυπρόθεσμος δανεισμός (repos) από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, δεν θέλουν να φθάσουν και πάλι σε αυτό το σημείο για δύο λόγους:

1. Για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του. Ηδη στο τέλος Οκτωβρίου το κράτος όφειλε 5,8 δισ. ευρώ σε προμηθευτές και επιστροφές φόρων, όταν στις αρχές του έτους το ποσό ήταν 3,7 δισ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές διογκώνονται αν ληφθεί υπόψη και η στάση πληρωμών του κράτους κατά τους προηγούμενους μήνες που έχει οδηγήσει σε συνολική συγκράτηση δαπανών κατά 4,2 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκταμίευση των προηγούμενων δόσεων από τα ευρωπαϊκά δάνεια δεν έχει βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του προβλήματος. Εχει απλώς ανακόψει την ανοδική τάση των οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά με νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

2. Για πολιτικούς-επικοινωνιακούς λόγους. Η κυβέρνηση δεν θέλει να δείξει ότι απέτυχε στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε μεταρρυθμιστική κόπωση, η οποία θα δημιουργούσε αρνητικό κλίμα ενόψει των ακόμα πιο δύσκολων αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο και Φεβρουαρίου σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων έως το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή