«Φρένο» στις κρατήσεις εξωτερικού στις γιορτές λόγω τρομοκρατίας

«Φρένο» στις κρατήσεις εξωτερικού στις γιορτές λόγω τρομοκρατίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι «φρέναρε» το προηγούμενο εικοσαήμερο τις κρατήσεις των Ελλήνων σε προορισμούς του εξωτερικού για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) Λύσανδρο Τσιλίδη, η ταξιδιωτική συμπεριφορά των Ελλήνων ακολούθησε τη γενικότερη τάση μείωσης του ενδιαφέροντος για κρατήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία οφείλεται στον φόβο για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τα ταξιδιωτικά γραφεία περιμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που είθισται να κάνουν οι Ελληνες ενόψει των εορτών, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η αγορά του εξερχόμενου τουρισμού. Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζεται, πάντως, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει εκ νέου κάποια ζήτηση, η οποία είναι ικανοποιητική αν ληφθεί υπόψη ο τουριστικός αντίκτυπος των γεγονότων σε διεθνές επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι Ελληνες πραγματοποιούν τη δεύτερη μεγαλύτερη έξοδο, μετά το καλοκαίρι, για διακοπές σε διεθνείς προορισμούς. Οπως τονίζει ο κ. Τσιλίδης, οι περισσότεροι είθισται να επιλεγούν ευρωπαϊκούς προορισμούς, όμως υπάρχει και μία σταθερή πελατεία που αποτελείται από «έμπειρους» ταξιδιώτες που προτιμούν μακρινούς προορισμούς. Στην Ευρώπη επιλέγουν προορισμούς όπως η Ιταλία, η Βρετανία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τσεχία κ.ά. Επίσης, υπάρχει τουριστική ζήτηση για οδικές εκδρομές που προγραμματίζονται για τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τα Σκόπια, την Ιταλία και τη Νότια Γαλλία. Από την άλλη, στους δημοφιλείς μακρινούς προορισμούς συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Κούβα, το Ροβανιέμι, η Ιαπωνία, η Κίνα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Επίσης, ένα μέρος της ζήτησης κατευθύνεται σε κρουαζιέρες, που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος ως μορφή διακοπών.

Εντός ορίων

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και ένα αυξημένο ενδιαφέρον για κρατήσεις μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων σε ελληνικούς προορισμούς. Σε ό,τι αφορά τις τιμές που προσφέρονται από τα ταξιδιωτικά και τουριστικά γραφεία, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισημαίνει ότι δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές στους μακρινούς προορισμούς, κυρίως λόγω των περισσότερων ημερών του ταξιδιού, κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ στους ευρωπαϊκούς υπάρχει μεγαλύτερο εύρος οικονομικών επιλογών ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ταξιδιώτη. Επιπλέον, τα προγράμματα των οδικών εκδρομών παρέχουν μεγάλη γκάμα φθηνών προσφορών. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση των τιμών και των παροχών είναι προαπαιτούμενο για την αγορά ενός πακέτου το οποίο θα αξίζει τα χρήματα που διαθέτει ο κάθε ταξιδιώτης.

Εξάλλου, ο κ. Τσιλίδης συνιστά στους ταξιδιώτες να μην αγοράζουν πακέτα ή τουριστικές υπηρεσίες από διαδικτυακούς τόπους αμφιβόλου προέλευσης με δέλεαρ τις οικονομικές προσφορές, γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξετάζουν αν το ταξιδιωτικό γραφείο έχει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ και αν δημοσιεύει το Μητρώο της Επιχείρησης (ΜΗΤΕ). Πρόσθετη διασφάλιση παρέχεται για τους ταξιδιώτες αν το γραφείο είναι πιστοποιημένο μέλος των συνδέσμων της ομοσπονδίας. Επίσης, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ταξιδιωτικού γραφείου και του πελάτη που περιλαμβάνει αναλυτικά μία σειρά όρων της δομής του τουριστικού πακέτου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή