Aύξηση επιδομάτων σε δημοσίους υπαλλήλους

Aύξηση επιδομάτων σε δημοσίους υπαλλήλους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, θα αποφασίζουν τις προϋποθέσεις της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης που θα απολαμβάνουν ως επιβράβευση όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αριστεύουν στην αξιολόγηση, ενώ με την ίδια απόφαση θα αποφασίζεται και το ποσοστό των υπαλλήλων –δεν θα ξεπερνάει το 15% των αρίστων– που θα υπάγονται στις συγκεκριμένες διατάξεις. Η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, ενώ στις τροποποιήσεις περιλαμβάνεται και διάταξη που προβλέπει ότι εφόσον ένας υπάλληλος έχει τρεις συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις, «παγώνει» για ένα χρόνο ο μισθός του. Επίσης, στο τελικό κείμενο προβλέπεται αύξηση στα επιδόματα νυχτερινής, κυριακάτικης και εργασίας αργιών, καθώς και συνυπολογισμός των αποδοχών που λαμβάνουν αποσπασμένοι υπάλληλοι. Ειδικότερα, αυξάνεται από 20% σε 30% το επίδομα νυχτερινής εργασίας, από 30% σε 40% το επίδομα της αργίας και της κυριακάτικης ημερήσιας και από 40% σε 45% της αργίας και της κυριακάτικης νυχτερινής απασχόλησης.

Για τους αποσπασμένους υπαλλήλους προβλέπεται ότι οι επιπλέον αποδοχές που λαμβάνουν συνυπολογίζονται και στο νέο μισθολόγιο ως προσωπική διαφορά για όσο χρόνο διαρκεί η απόσπαση. Επιπλέον, διορθώθηκαν οι διατάξεις που αφορούν τα επιδόματα θέσης ευθύνης των σχολικών συμβούλων και των προϊσταμένων σε νοσοκομεία. Ετσι, οι σχολικοί σύμβουλοι θα λαμβάνουν επίδομα θέσης 300 ευρώ και οι προϊστάμενοι σε νοσοκομεία 250 ευρώ. Επίσης, κατόπιν έντονων αντιδράσεων, αφαιρέθηκε η διάταξη με την οποία περιορίζονταν οι περιοχές όπου οι υπάλληλοι λάμβαναν επίδομα παραμεθορίου. Οι περιοχές θα καθορισθούν εν καιρώ με υπουργική απόφαση. Τέλος, αυστηροποιούνται και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες καταβάλλονται υπερωρίες σε μέλη επιτροπών ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Στις τελικές διατάξεις επισημαίνεται ότι, όπως και για το υπόλοιπο Δημόσιο, επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Επίσης, υπάρχει και πρόσθετος περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο η σχετική δαπάνη για τις υπερωρίες θα πρέπει να καλύπτεται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή