«Πράσινο φως» από ESM για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» από ESM για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εγκρίθηκε χθες η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με τον επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ να στέλνει σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, ότι θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό και να ολοκληρώσει επιτυχώς τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος στις αρχές του 2016, που περιλαμβάνει τα δύσκολα θέματα του ασφαλιστικού, του φορολογικού και των νέων δημοσιονομικών μέτρων. Η επιτυχής ολοκλήρωση του ελέγχου, όμως, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης για τη νέα ρύθμιση του χρέους, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, το 1 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους, για συγχρηματοδοτούμενα με την Ε.Ε. έργα, αλλά και για ανάγκες του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισά από το 1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους: 300 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα άλλα 200 εκατ. ευρώ για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

«Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση της εκταμίευσης από το συμβούλιο των διοικητών του μηχανισμού. «Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν μεγάλο πεδίο πολιτικών που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις για «την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, που θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές, καθώς και στον νέο νόμο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα».

Πέραν αυτών, ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα η καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχιστεί, «ώστε ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνον η επιτυχής ολοκλήρωση του ελέγχου μπορεί να οδηγήσει στη συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχει ξεκαθαρίσει και το Eurogroup». Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων έως και το 2018.

Πλέον, με την καταβολή του 1 δισ. ευρώ έχει διατεθεί και το σύνολο της πρώτης δόσης του προγράμματος που εγκρίθηκε τον Αύγουστο και ήταν συνολικά 16 δισ. ευρώ. Επίσης, ο ESM έχει διαθέσει στο διάστημα αυτό και άλλα 5,4 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ετσι, συνολικά από το τρίτο πρόγραμμα, που μπορεί να φθάσει έως και τα 86 δισ. ευρώ, έχουν ήδη διατεθεί 21,4 δισ. ευρώ ή περίπου το 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή