ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κονστάντσιο: η ελληνική κρίση έχει ξεπεραστεί

greece

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει αρμοδιότητα για το αν μια χώρα μπορεί να μπει ή να βγει από την Ευρωζώνη, είπε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο σε συνέντευξη σε γερμανικό μέσο χθες, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Börsen-Zeitung, που ανάρτησε η ΕΚΤ στην ιστοσελίδα της, ο Κονστάντσιο ερωτήθηκε εάν τα σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας που ακούστηκαν το καλοκαίρι ζημίωσαν την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

«Μόνον η (ίδια η) χώρα μπορεί να αποφασίσει από μόνη της να φύγει από το ευρώ, δεν μπορεί να αποβληθεί σύμφωνα με τον νόμο, παρότι μπορεί να υπάρξει πίεση (για να φύγει)», απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, συνεχίζοντας: «Ωστόσο, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η ΕΚΤ δεν έχει δικαιοδοσία αναφορικά με την είσοδο ή έξοδο μιας χώρας. Είμαστε υπεύθυνοι για τη διασφάλιση του ευρώ και την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της. Τώρα, όσον αφορά την ερώτησή σας, κάθε συζήτηση για την πιθανή έξοδο μιας χώρας αποδυναμώνει τη νομισματική ένωση συνολικά, και επιπλέον σημαίνει πρόσθετο χρηματοοικονομικό κόστος για όλες τις χώρες. Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει τώρα ξεπεραστεί».

Σε απάντηση για τη συνέπεια καθυστερήσεων από την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, ο Κονστάντσιο απάντησε: «Υπάρχει μια συμφωνία και είναι τώρα ευθύνη της Ελλάδας –και, ασφαλώς, και των άλλων χωρών της Eυρωζώνης– να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο Κονστάντσιο είπε ότι δεν πιστεύει πως η Ευρωζώνη θα μπει ως σύνολο σε αποπληθωρισμό, αμύνθηκε της απόφασης της τράπεζας να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Σε μία Ευρώπη που γερνάει, η συρρίκνωση του εργαζόμενου πληθυσμού αρχίζει να ασκεί πίεση κάθετα σε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών συστημάτων, εξήγησε, και μια αύξηση του εργατικού δυναμικού μπορεί να βοηθήσει, αν και δεν είναι θέμα για το οποίο μπορεί να δώσει συμβουλές μια κεντρική τράπεζα.