Στο μικροσκόπιο των δανειστών οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Στο μικροσκόπιο των δανειστών οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα ο πολυσυζητημένος πρώτος έλεγχος των δανειστών επί του νέου προγράμματος, με τα «αγκάθια» να είναι πολλά και μεγάλα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και θα έχουν τις πρώτες επαφές τους με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ενώ στο μικροσκόπιό τους βρίσκονται και οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Αλλωστε, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των δύο πλευρών για να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου, οι δανειστές ζήτησαν επιπλέον στοιχεία τόσο για την πορεία του προϋπολογισμού, όσο και για το ασφαλιστικό.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι πλέον έχουν ένα δυνατό χαρτί στα χέρια τους στην προσπάθεια να αποφύγουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό είναι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εσόδων πέρυσι (έκλεισαν κατά 1,9 δις ευρώ πάνω από το στόχο) και σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ζήτησαν την Παρασκευή περισσότερες διευκρινίσεις για αυτή την εξέλιξη και περισσότερα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 2015. Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πλέον ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του περυσινού προϋπολογισμού θα είναι ελαφρώς πλεονασματικό, αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Γεγονός που θα έχει θετική επίπτωση και στους προϋπολογισμούς του 2016 και των επόμενων δύο ετών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα χρειαστούν νέα επιπλέον μέτρα.

Πάντως, οι δανειστές εξετάζουν ενδελεχώς τα νέα δεδομένα, καθώς μέχρι τώρα εκτιμούσαν ότι για το 2016 θα απαιτηθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι «τρύπες» και να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν απέκλειε το ποσό των νέων μέτρων να ανέρχονταν ακόμα και στο 1,8 δις ευρώ ή περίπου 1% του ΑΕΠ.

Το θέμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δύσκολο είναι και εκείνο του ασφαλιστικού, με τους δανειστές να περιμένουν μέτρα από την κυβέρνηση για να κλείσει το «κενό» του συστήματος και ταυτόχρονα να διατυπώνουν αντιρρήσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και να ζητούν περισσότερα στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις από τη σύνδεση της σύνταξης με την πορεία του ΑΕΠ.

Αναλόγως με την πορεία των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, οι επικεφαλής των θεσμών ενδέχεται να έρθουν στην Αθήνα ακόμα και στα μέσα της εβδομάδας. Πάντως, εξίσου κρίσιμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι τα ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας, στο Νταβός και ιδιαιτέρως η συζήτηση που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, τόσο για το περιεχόμενο του ελέγχου, όσο και για το θέμα του χρέους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή