Μείωση 5,5% έως 19% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Μείωση 5,5% έως 19% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα σε ολόκληρη την επικράτεια θα διατηρήσει τις ίδιες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδης, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 22 Μαΐου 2015, με στόχο να λήξουν στα τέλη του τρέχοντος έτους προκειμένου να εφαρμοσθεί (το 2017) το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα που θα συνδέεται με τις εμπορικές αξίες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο 43% των ακινήτων όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνάει τα 600 ευρώ οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες, όπως και στο 0,25% όπου οι τιμές ζώνης ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες θα τροποποιηθούν, εκτός από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση ακινήτου μετά την 22α Μαΐου 2015 θα επιστραφεί ο σχετικός φόρος. Επί της ουσίας, ο επιπλέον φόρος που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο θα συμψηφιστεί με νέες υποχρεώσεις του. Αντίστοιχες διαδικασίες θα ακολουθηθούν από τις φορολογικές αρχές και σε άλλες περιπτώσεις φόρων που υπολογίζονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Οι νέες τιμές αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς μέρες και να τεθούν, όπως προαναφέρθηκε, αναδρομικά σε ισχύ. Οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από το 5,5% και φθάνουν μέχρι το 19%. Ειδικότερα, οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

1. Σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 600 ευρώ οι αντικειμενικές αξίες θα παραμείνουν αμετάβλητες. Τα ακίνητα με τιμή έως και 600 ευρώ αποτελούν το 43% του συνόλου.

2. Εως 7% μειωμένες θα είναι οι τιμές της εφορίας σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

3. Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 1.500 ευρώ η μείωση θα είναι της τάξης του 15,5%.

4. Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.500 έως 2.000 ευρώ η μείωση θα είναι της τάξης του 19%.

5. Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.000 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση θα είναι 18,5%.

6. Σε περιοχές από 2.500 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση θα είναι 16,5%.

7. Σε περιοχές από 3.000 έως 3.500 ευρώ το τετραγωνικό, μείωση 9%.

8. Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 3.500 έως 4.000 ευρώ η μείωση δεν θα ξεπερνάει το 5,5%.

9. Από τις 4.000 ευρώ και πάνω οι αντικειμενικές αξίες διατηρούνται στα ίδια επίπεδα.

Από την ανωτέρω κλίμακα γίνεται αντιληπτό ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έχει γίνει με πολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τις πραγματικές διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στα ακίνητα ανά περιοχή. Για παράδειγμα, στις ακριβές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες έως και 50% από τις εμπορικές τιμές το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να τις μειώσει κατά 5,5% ή να τις διατηρήσει αμετάβλητες. Αντίθετα, στις φθηνές περιοχές οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες ή προβλέπονται μειώσεις έως και 7% όταν η εμπορική αξία είναι σημαντικά υψηλότερα από την αντικειμενική. Δηλαδή, γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες είναι ότι το 2016 θα πληρώσουν για τα ακίνητα που διαθέτουν συνολικά το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ (εισπράξιμο ποσό 2,65 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ή να εφαρμοσθεί το 2016 ένας νέος φόρος, στα πρότυπα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, που θα αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των μικρών περιουσιών και η μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επιστροφή στη βασική ιδέα του φόρου ακίνητης περιουσίας με τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου ύψους 50.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή