Με σφραγίδα τρόικας η Επιτροπή που θα αξιολογήσει τη διοίκηση του ΤΧΣ

Με σφραγίδα τρόικας η Επιτροπή που θα αξιολογήσει τη διοίκηση του ΤΧΣ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συγκρότηση Επιτροπής Επιλογής, η οποία θα αξιολογήσει τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Η συγκρότηση της επιτροπής αποτελεί τμήμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και σύμφωνα με το οποίο η επιτροπή αποτελείται από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων οι τρεις (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου) έχουν υποδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δύο από τον υπουργό Οικονομικών και ένας έχει υποδειχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής ορίστηκε ο κ. Φραντζέσκο Παπαντία, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, ενώ παλαιότερα έχει εργαστεί στην Banca di Italia. Μέλη της Επιτροπής Επιλογής ορίστηκαν η κ. Τζούλια Κιράλι, πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κ. Αιμίλιος Αυγουλέας, ο κ. Παναγιώτης Δουμάνογλου, μέλος, ο κ. Ερικ Ραχέντρα και ο Πίτερ Ινγκβε.

Αρμοδιότητες

Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να προεπιλέγει τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και να προτείνει την αμοιβή τους, καθώς και τους λοιπούς όρους εργασίας τους. Ακόμη, θα αξιολογεί ετησίως τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και μπορεί να ζητάει από κάθε μέλος του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής οποιαδήποτε πληροφορία κρίνει απαραίτητη για τους σκοπούς της αξιολόγησης. Η Επιτροπή Επιλογής θα υποστηρίζεται από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβουλο προσλήψεων που θα επιλέγεται από την επιτροπή και θα προσλαμβάνεται από το ΤΧΣ. Τα απαραίτητα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα καθορίζονται από την Επιτροπή Επιλογής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, η επιτροπή θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών μία λίστα επικρατέστερων υποψηφίων για τη συγκεκριμένη θέση, καθώς και ένα εύρος αμοιβών των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η αμοιβή τους θα προσδιορίζεται από την επιτροπή, σύμφωνα με τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές και το πλαίσιο αμοιβών παρόμοιων φορέων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα αποσκοπεί να προσελκύσει και να διατηρήσει κατάλληλους και διεθνώς ανταγωνιστικούς υποψηφίους. Η Επιτροπή Επιλογής, όσον αφορά τις δραστηριότητές της, θα αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ, όταν απαιτείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή