ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέσπιση ορίου ακατάσχετου για τις αγροτικές επιδοτήσεις αναφέρει ο Β. Αποστόλου

thespisi-orioy-akataschetoy-gia-tis-agrotikes-epidotiseis-anaferei-o-v-apostoloy-2118982

Η προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών πρόκειται άμεσα να θεσπιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που είχε σήμερα στην Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Συγκεκριμένα θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής: για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 10% του ποσού, για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 20% του ποσού και για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ. «Πρόκειται», είπε, «για πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό των αγροτών ο κ. Αποστόλου είπε ότι σήμερα είναι «στον αέρα» και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων. «Το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους», σημείωσε.

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε ευνοϊκό σε σχέση με άλλους κλάδους το προτεινόμενο νέο πλαίσιο, αφού εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας, μέχρι το 2019, και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου.

Δηλαδή, τα 468 ευρώ το μήνα, ή 5.600 ευρώ το χρόνο. Όπως είπε, σύμφωνα με το Σχέδιο Κατρούγκαλου για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αγροτών (το 88%, δηλαδή 466.000 αγρότες) τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1.544 ευρώ το 2019. «Είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», τόνισε.

Σε «θέση μάχης» εκατοντάδες τρακτέρ

Σε «θέση μάχης» βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ -οι οργανωτές κάνουν λόγο για 700- στα Τέμπη, εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία. Το μπλόκο των Τεμπών είναι γεγονός, και οι αγρότες καλούν για το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κοιλάδα, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Μέχρι τότε τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά όπως δηλώνουν με έμφαση οι αγρότες αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους. Ζητούν δε διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Στο μεταξύ μικρή ένταση σημειώθηκε γύρω στις 3.30 μμ, μεταξύ αγροτών που είχαν ήδη φθάσει στα Τέμπη και της Αστυνομίας, επειδή αργούσε η προέλευση του κυρίως όγκου των τρακτέρ που από παράδρομο στο ύψος του Ευαγγελισμού περίμεναν να ανεβούν στον κόμβο Γυρτώνης, προκειμένου να οδεύσουν προς τα Τέμπη. Διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση, αγρότες ανέβηκαν στο οδόστρωμα, κλείνοντας και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια όμως αποχώρησαν και ακολούθησε η άφιξη των τρακτέρ σε φάλαγγα και η διευθέτηση τους στον χώρο.

Άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Την άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την κοιλάδα των Τεμπών από τις 4.30 το απόγευμα, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας η οποία ενημερώνει τους οδηγούς ότι αίρεται η διακοπή κυκλοφορία των οχημάτων στην Ν.Ε.Ο Αθηνών-Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.) από τον κόμβο Γυρτώνης (χ/θ 365+477) έως τη διασταύρωση Στομίου (χ/θ 390+700), οι οποίες είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τις 12 μ λόγω της μετακίνησης των τρακτέρ προς τα Τέμπη. Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410-683168, 2410-683169.