Κοντά στο 1 ευρώ οι επιβαρύνσεις στην τιμή της βενζίνης

Κοντά στο 1 ευρώ οι επιβαρύνσεις στην τιμή της βενζίνης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και εάν μηδενιστούν οι τιμές του πετρελαίου, οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα πληρώνουν την αμόλυβδη κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση των λιανικών τιμών καυσίμων στην εγχώρια αγορά, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το κατά πόσο ακολουθούν ή όχι τις τιμές του πετρελαίου. Οι συνολικές επιβαρύνσεις στην τιμή των καυσίμων ανέρχονται σε 0,93 έως 0,98 ευρώ το λίτρο κάτι που θέτει «κατώφλι» στη λιανική τιμή πώλησης, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση μηδενισμού των τιμών του πετρελαίου.

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία διαμόρφωσης των τιμών της αμόλυβδης για το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία δείχνουν ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το τελευταίο εξάμηνο του 2015, ο χρηματιστηριακός δείκτης του αργού πετρελαίου Βrent υποχώρησε κατά 41,41%, ενώ οι πτωτικές τάσεις συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα στις 19/1/2016 η τιμή εκκαθάρισης να έχει πέσει στα 28,71 δολάρια το βαρέλι. Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ σε ποσοστό 2% την εν λόγω περίοδο μετρίασε αυτή τη μείωση στην Ελλάδα και συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Την ίδια περίοδο, οι τιμές platts της αμόλυβδης σε ευρώ ανά λίτρο μειώθηκαν κατά 35,32%, ενώ οι μέσες σταθμικές ex-factory τιμές (προ τελών και φόρων), συμπεριλαμβανομένων εξόδων (φορτωτικά) μειώθηκαν κατά 32,87%.

Οι τιμές διυλιστηρίων αποτελούν κατά μέσο όρο το 27% των λιανικών τιμών πώλησης, οι σταθερές επιβαρύνσεις το 57%, οι μεταβλητές το 8,5% ενώ τα έξοδα λειτουργίας και η κερδοφορία των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων το 7,5%. Προκύπτει δηλαδή ότι η μεταβολή των ex-factory τιμών των διυλιστηρίων επηρεάζει κατά 30% περίπου την τελική τιμή πώλησης της βενζίνης στον καταναλωτή. Οι μεσοσταθμικές τιμές πώλησης των εταιρειών εμπορίας σημείωσαν πτώση κατά 14,09%, ενώ οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης στα πρατήρια μειώθηκαν κατά 13,16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή