Συγκρατημένα αισιόδοξος ο τουριστικός τομέας για τη φετινή σεζόν

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο τουριστικός τομέας για τη φετινή σεζόν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας σε εκδήλωση χθες για την παρουσίαση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί να βγει νικητής και τη φετινή σεζόν.

Πάντως, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε πως, παρά τις πρώτες θετικές ενδείξεις για τη φετινή χρονιά, ο τομέας έχει αγγίξει τα όριά του και είναι έτοιμος να υποχωρήσει στην πίεση που δημιουργούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων της συμφωνίας, το ασφαλιστικό, η εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Παράλληλα, η υπερφορολόγηση του τομέα παραμένει ως το πλέον σημαντικό εμπόδιο για τη θωράκιση έναντι των ανταγωνιστών. Κατά τον κ. Ανδρεάδη η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 οι συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό να επανέλθουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Ως αντισταθμιστικό μέτρο πρότεινε τη φορολόγηση των καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού. Σε σχέση με τους παράγοντες που θα επηρεάσουν, φέτος, τον τουρισμό και στη χώρα μας ανέφερε τον διεθνή προβληματισμό για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς, τη σχέση Ρωσίας – Τουρκίας, τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τη νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζας Σένγκεν. Στις απόλυτα θετικές παραμέτρους για τον ελληνικό τουρισμό συμπεριέλαβε την ισοτιμία του ευρώ, τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, τον προγραμματισμό επιπλέον 800.000 αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό και τη μονοψήφια μέχρι στιγμής αύξηση των κρατήσεων.

Για το 2015, βάσει στοιχείων του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, ανέφερε ότι η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ κυμάνθηκε μεταξύ 22% και 25%. Επίσης, ο τουρισμός συνεισέφερε στην αύξηση κατά 6% του όγκου της απασχόλησης των μισθωτών. Οι αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Επιπλέον, οι εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ άγγιξαν το 1,7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά ανέφερε ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι θα έχουμε θετικό πρόσημο στις κρατήσεις για το 2016. Στο πλαίσιο των ενεργειών για την επέκταση της περιόδου υπογράμμισε ότι στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης η σεζόν θα ανοίξει στις 20 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου. Παράλληλα, εξήγγειλε τη δημιουργία στο υπουργείο αυτοτελούς διεύθυνσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος παρουσίασε τη στρατηγική του τουρισμού γα τον προορισμό, η οποία διαμορφώθηκε σε συνεργασία με φορείς του ΣΕΤΕ. Η καμπάνια που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή για το 2016 θα υποστηρίζεται από το μήνυμα «Aegean Islands. Like No Other». Το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έρευνα και ανάλυση στοιχείων, στρατηγική μάρκετινγκ τουριστικών προϊόντων, σχεδιασμό της ανταγωνιστικής ταυτότητας και πλάνο επικοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή