Στο 0,3% η ύφεση φέτος προβλέπει η Πειραιώς

Στο 0,3% η ύφεση φέτος προβλέπει η Πειραιώς

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση 0,3% για το 2015 προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς και έως 1% για το 2016 σε ανάλυσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η τράπεζα θεωρεί ότι η ανεργία θα υποχωρήσει φέτος στα επίπεδα του 23,5% με 24,5% από 25,2% πέρυσι, ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί το 2016 στο 183,5% του ΑΕΠ από 177,5% του ΑΕΠ το 2015, για να αποκλιμακωθεί το 2017 στο 175,9% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι αναλυτές της Πειραιώς επισημαίνουν ότι για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως και το 2018, απαιτούνται μέτρα 4,3% του ΑΕΠ, εκ των οποίων ακόμα εκκρεμεί η λήψη μέτρων ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, η Πειραιώς εκτιμά ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα καταγραφεί συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Στο δεύτερο τρίμηνο η πορεία της οικονομίας θα σταθεροποιηθεί (μηδενική μεταβολή) και στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1% και 2%, αντίστοιχα. Ωστόσο θεωρεί ότι θα υπάρχει αρνητική επίπτωση από το 2015 της τάξης του 1,1% που θα διατηρήσει την οικονομία σε κατάσταση ύφεσης ή στασιμότητας.

Επίσης, η τράπεζα υποστηρίζει ότι το οικονομικό κλίμα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την ομαλοποίηση του χρονοδιαγράμματος χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα μετά την ομαλή ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο σημειώνει πως απαραίτητη προϋπόθεση όλων των προηγούμενων είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος και η αποκατάσταση της πολιτικής διαφάνειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή