ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λάθος επιλογή η αύξηση εισφορών, σύμφωνα με έρευνα της Alco

ikasyntagma

Οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν πως ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελέσει αντικίνητρο για προσλήψεις και ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις. Ερευνα της Alco, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και του ΕΒΕΑ, δείχνει ότι το 80% των συμμετεχόντων θεωρεί λάθος επιλογή την αύξηση εισφορών και εκτιμά ότι θα έχει επίδραση στην ανασφάλιστη εργασία. Συντριπτική είναι η πλειοψηφία που εκτιμά επίσης ότι από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται επιβαρύνονται οι νέοι ασφαλισμένοι. Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται δεν διασφαλίζει καθόλου το ασφαλιστικό σύστημα. Μάλιστα, η άποψη αυτή επικρατεί και σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ποσοστό 64% εκτιμούν ότι δεν διασφαλίζεται καθόλου το ασφαλιστικό σύστημα από την κυοφορούμενη μεταρρύθμιση. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Ενωσης Κεντρώων (67%), του ΠΑΣΟΚ (69%), της Χρυσής Αυγής (81%), της Ν.Δ. (83%), του ΚΚΕ (87%), των ΑΝΕΛ (89%) και του Ποταμιού (93%). Κατά της κυβερνητικής πρότασης είναι κυρίως άνδρες με ποσοστό 75% και ακολουθούν οι γυναίκες (73%) καθώς και οι εργαζόμενοι έως 44 ετών (76%), και έπονται οι πολίτες από 45 έως 64 ετών (75%) και οι άνω των 65 ετών (68%).

Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) πιστεύουν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, το 62% θεωρεί πως η κυβερνητική πολιτική ακολουθεί λανθασμένη πορεία με αρνητικές επιπτώσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, έναντι 17% που συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης. Τέλος, το 80% των πολιτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία των δημοσίων οικονομικών και το 79% για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρει ότι «δυστυχώς, ο δείκτης αισιοδοξίας για την οικονομία έχει επιστρέψει στα αρνητικά επίπεδα των περασμένων ετών, όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν σε όξυνση».