Η κρίση αύξησε τον αντιευρωπαϊσμό της ελληνικής κοινωνίας

Η κρίση αύξησε τον αντιευρωπαϊσμό της ελληνικής κοινωνίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά κλονισμένη εμφανίζεται η πίστη της ελληνικής κοινωνίας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, ακόμη και αν αυτό δεν αποτυπώνεται απολύτως στα ποσοστά των εκλογικών κομμάτων. Σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη έρευνα του νέου ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις», που ίδρυσε ο γνωστός επιχειρηματίας και τέως πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, το 46,2% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γεγονός, δε, ότι το ποσοστό όσων επιθυμούν έξοδο από την Ε.Ε. είναι το μισό από το παραπάνω, 23%, οφείλεται κυρίως στον φόβο ότι εκτός Ε.Ε. η θέση μας θα επιδεινωθεί.

«Υστερα από 35 χρόνια οργανικής ένταξης στον ευρωπαϊκό θεσμικό και οικονομικό μηχανισμό, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται σήμερα ουσιαστικά διχοτομημένη σε ευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές. Μια διχοτόμηση που προοπτικά, όσο η Ελλάδα παραμένει σε δομική κρίση, μπορεί να εξελιχθεί σε νέο διχασμό», υποστήριξε χθες ο κ. Δασκαλόπουλος κατά την πρώτη παρουσίαση του ερευνητικού οργανισμού, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτή είναι η χειρότερη μέχρι στιγμής επίπτωση της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος απέδωσε τον αυξανόμενο αντιευρωπαϊσμό της ελληνικής κοινωνίας «στη συνεχιζόμενη κρίση, στην άγονη αντιπαράθεση μνημονιακών – αντιμνημονιακών επί 6 χρόνια, αλλά και στον άτεγκτο οικονομικό δογματισμό της λιτότητας που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας».

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη γειτονιά μας, αλλά και ο τρόπος άσκησης της πολιτικής εξουσίας τα προηγούμενα χρόνια, έχουν καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη στάση της ελληνικής κοινωνίας σε μια σειρά εννοιών. Ετσι, το Ισλάμ και ο κομμουνισμός αποτελούν στη συνείδηση των πολιτών το απόλυτο κακό, καθώς το 72,9% και το 77,8% θεωρούν κάτι κακό στις δύο παραπάνω έννοιες, με τη Δεξιά να συγκεντρώνει επίσης υψηλό ποσοστό (58,9%). Από την άλλη, οι αποκρατικοποιήσεις φαίνεται να έχουν απενοχοποιηθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, με το 56,3% να τις θεωρεί κάτι καλό, ενώ θετική άποψη έχει το 60,1% και για την οικονομία της αγοράς. Την ίδια ώρα, βεβαίως, ο καπιταλισμός συγκεντρώνει θετικές απαντήσεις μόνο από το 23,5%.

Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτελούν μέρος της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Ελληνες», τα πλήρη αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιοποιηθούν στις 10 Φεβρουαρίου 2016. Η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός της έρευνας έγιναν από τη «διαΝΕΟσις» σε συνεργασία με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γ. Μοσχονά και υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών GPO. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.dianeosis.org. Στις 10 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει εξάλλου και η προβολή της εκπομπής «Η Ελλάδα στον καθρέφτη» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ με παρουσιαστές τον Κ. Ζούλα και τη Ν. Λυμπεράκη. Η εκπομπή θα προβάλλεται κάθε δεύτερη Τετάρτη και σε αυτή θα παρουσιάζονται και θα σχολιάζονται οι έρευνες του οργανισμού.

Τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της η «διαΝΕΟσις» θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κ. Δασκαλόπουλο. Ο οργανισμός εποπτεύεται και καθοδηγείται από το εποπτικό και το συμβουλευτικό συμβούλιο, τα οποία αποτελούνται από διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών, του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνικής προσφοράς, με σημαίνουσα δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι κ. Μ. Βερέμης, Ν. Διαμαντούρος, Π. Τσακλόγλου, Απ. Δοξιάδης, Αρ. Δοξιάδης, Γ. Κακλέας, Στ. Καλύβας, Γ. Λούκος, Β. Μακιός, Δ. Παπαϊωάννου, Δ. Σπινέλλης, οι κ. Αικ. Λαλαούνη, Β. Στράτου-Βερνίκου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή