Εντονες επιφυλάξεις των δανειστών, δύσκολη η συνέχεια

Εντονες επιφυλάξεις των δανειστών, δύσκολη η συνέχεια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις έντονες επιφυλάξεις τους έχουν ήδη διατυπώσει οι δανειστές σε μία σειρά κυβερνητικών προτάσεων, με κορυφαίες εκείνες της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και της επιβολής φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν σαφή μηνύματα ότι η συνέχεια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στελέχη με γνώση των συζητήσεων, διαπιστώνουν αργή πρόοδο σε αυτόν τον κύκλο διαβουλεύσεων και γενικότερα στην πορεία της διαπραγμάτευσης και εκτιμούν πλέον ότι η όποια αισιοδοξία υπήρχε για ενδεχόμενο γρήγορο κύκλο διαπραγματεύσεων, εξανεμίζεται όσο περνά ο καιρός.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι πριν από το τέλος Μαρτίου δύσκολα θα έχει κλείσει ο έλεγχος. Ενδεχομένως να έχουν κλείσει κάποια θέματα, αλλά μάλλον όχι ολόκληρος ο έλεγχος, όπως αναφέρουν. Και αυτό γιατί με το «καλημέρα» η τρόικα έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τις προτάσεις της κυβέρνησης κυρίως:

1.   Για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το θέμα ήταν γνωστό ότι θα προκαλέσει τριβές και πλέον επιβεβαιώνεται ότι οι δανειστές δύσκολα θα αποδεχτούν την ελληνική πρόταση.

2.   Την επιβολή φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Το σχέδιο οι θεσμοί το παρέλαβαν την Τρίτη, αλλά ήδη έχουν διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους, καθώς θεωρούν ότι χωρίς να περιλαμβάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων, ο συντελεστής 50% είναι αρκετά υψηλός. Και αυτό γιατί μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης θα φθάσει στο 58% το λιγότερο.

Πάντως, στην κυβέρνηση αν και παραδέχονται ότι υπάρχουν "προβληματισμοί" από την πλευρά των δανειστών για τα θέματα αυτά, εκτιμούν ότι υπάρχουν και "περιθώρια βελτιώσεων" που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία, ενδεχομένως μέσα στον Μάρτιο. Επίσης, η Αθήνα περιμένει αυτή τη στιγμή τις επισημάνσεις των δανειστών επί των προτάσεων για το ασφαλιστικό, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Οι συναντήσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης θα συνεχιστούν και σήμερα. Για τις 14.00 έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για το θέμα του ασφαλιστικού, ενώ στις 15.30 θα συζητηθούν θέματα κοινωνικής πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η κοινωνική στέγαση. Στις 16.30 θα υπάρχει συνάντηση με στελέχη της Τράπεζα της Ελλάδος για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις 18.00 θα συζητηθούν ζητήματα ανταγωνισμού και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Την Παρασκευή θα γίνει μία σύνοψη των συζητήσεων της εβδομάδας και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα. Η ημερομηνία επιστροφής είναι ανοικτή ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι κατ’ ελάχιστο θα μεσολαβήσουν μία εβδομάδα με δέκα ημέρες για να επιστρέψουν και να ξεκινήσουν εκ νέου οι από κοντά διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή