ΟΑΕΕ: Ρύθμιση για υπερχρεωμένους του νόμου Κατσέλη

ΟΑΕΕ: Ρύθμιση για υπερχρεωμένους του νόμου Κατσέλη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις επί των αλλαγών που επέρχονται στο θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα ένταξης των ασφαλιστικών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον «νόμο Κατσέλη» δίνει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΟΑΕΕ. Αναλυτικά, το θεσμικό πλαίσιο εισάγει νέα διαδικασία ρύθμισης οφειλών -μόνο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα- η οποία διαφέρει από κάθε προηγούμενη. Για την ενιαία αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται:

1. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικών οφειλών, όπως έχουν διαμορφωθεί με τα τέλη καθυστέρησης και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εντός 5 εργασίμων ημερών από τη μέρα υποβολής σχετικού αιτήματος.

2. Ιστορικό ασφάλισης-Οικονομικός έλεγχος. Μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης της αίτησης προς το αρμόδιο Δικαστήριο, ο οφειλέτης υποχρεούται, εντός 15 ημερών να επιδώσει στον ΟΑΕΕ αντίγραφό της. Με τη σειρά του, το Ταμείο θα πρέπει, εντός μηνός από την επίδοση, να καταθέσει τις απόψεις του διά των πληρεξουσίων δικηγόρων.

3. Είσπραξη δόσεων ρύθμισης. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και καθορίζονται από το αρμόδιο Δικαστήριο, με προσωρινή διαταγή ή οριστική απόφαση. Ποσό δόσης που έχει προσδιορισθεί με προσωρινή διαταγή, ενδεχομένως να αλλάξει με την οριστική απόφαση.

4. Μη βεβαιωμένες οφειλές. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις που εκδίδονται προσωρινές διαταγές ή αποφάσεις για μη βεβαιωμένες οφειλές -ενώ έχει χορηγηθεί έντυπο «γνωστοποίησης οφειλής»- αυτές είναι εκτελεστές από τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΕ. Αν ο οφειλέτης διατηρεί ενεργή ρύθμιση στον ΟΑΕΕ κατά την ημερομηνία αίτησης προς το Δικαστήριο, η ρύθμιση διακόπτεται και ενημερώνεται εγγράφως ο οφειλέτης.

5. Απώλεια ρύθμισης επέρχεται όταν το ποσό σε καθυστέρηση ξεπερνά αθροιστικά το ποσό 3 μηνιαίων δόσεων.

6. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ισχύει και για τους συγκεκριμένους οφειλέτες η πρόβλεψη δικαιωμάτων-ευεργετημάτων κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων (π.χ. επιλογή κατώτερης κατηγορίας, ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα κ.λπ.). Ο ΟΑΕΕ έχει αποστείλει σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Εργασίας και αναμένεται σχετική ενημέρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή