Πρωτογενές πλεόνασμα με… υστέρηση εσόδων

Πρωτογενές πλεόνασμα με… υστέρηση εσόδων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή υστέρηση της τάξης των 69 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο έναντι του στόχου. Αν και η απόκλιση είναι μικρή, ωστόσο είθισται τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά τον πρώτο μήνα του έτους να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2015 τα έσοδα είχαν παρουσιάσει υπέρβαση ύψους 936 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί, και μάλιστα με μεγάλες επιστροφές φόρων. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η τακτική της συγκράτησης των δαπανών, οι οποίες ήταν μικρότερες κατά 483 εκατ. ευρώ. Πάντως από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1,193 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 307 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,654 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (346 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 405 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, διογκώνοντας με αυτόν τον τρόπο και το πρωτογενές πλεόνασμα. Η πορεία των εσόδων προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι τους δύο πρώτους μήνες εισέρχονται έσοδα και από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2015. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (μειώνονται τα έσοδα του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης) προβληματίζει και τους πιστωτές της χώρας, που εκτιμούν ότι κάποια φορολογικά μέτρα δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει περίπου τα ίδια ποσά εσόδων από ΦΠΑ και ΕΦΚ από τα πετρελαιοειδή, εκτιμώντας ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα «απορροφήσει» τις απώλειες από τις χαμηλότερες λιανικές τιμές, αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς οι λιανικές πωλήσεις καυσίμων εξακολουθούν να σημειώνουν πτώση της τάξης του 4-5%.

2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,141 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,625 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,006 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 438 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 135 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή