Παρέμβαση Μ. Ντράγκι για τις συντάξεις

Παρέμβαση Μ. Ντράγκι για τις συντάξεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα και με αξιόπιστο τρόπο, έστειλε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι. Παράλληλα, έθεσε τρία ζητήματα ως τα πλέον κρίσιμα για να κλείσει ο έλεγχος, και αυτά είναι το ασφαλιστικό (με διαγενεακή δικαιοσύνη παραπέμποντας σε μέτρα για τους σημερινούς συνταξιούχους), οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και η εφαρμογή της συμφωνίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Μετά το άρθρο – παρέμβαση του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Π. Τόμσεν, χθες υπήρξαν τοποθετήσεις για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις τόσο από την πλευρά της Κομισιόν όσο και από τον κ. Ντράγκι. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα έτσι ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από μας», παραπέμποντας ουσιαστικά τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στο ΔΝΤ, καθώς είναι γνωστό ότι η Κομισιόν δεν συντάσσεται πλήρως με τη σκληρή γραμμή του Ταμείου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες και πρόσθεσε πως συνεχίζεται η εντατική εργασία σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό» οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι είναι πιθανό οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να ξεκινήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση από τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο. Επίσης, από την πλευρά των θεσμών ανέφεραν ότι είναι πράγματι πιθανό να επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Μάλιστα, σημείωναν ότι ενδεχομένως από Δευτέρα να καταφθάσουν τα τεχνικά κλιμάκια και να ακολουθήσουν ύστερα από λίγες ημέρες και οι επικεφαλής.

Θέση για τη διαπραγμάτευση πήρε και ο κ. Ντράγκι χθες, ο οποίος επισήμανε ότι εξίσου σημαντικό με το να κλείσει γρήγορα ο έλεγχος είναι και το να κλείσει με αξιόπιστο τρόπο.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβλεφθεί το πότε θα ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος, ενώ προσδιόρισε ως μείζονα ζητήματά του το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και την εφαρμογή της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Εξ αποστάσεως συζητήσεις για αυτά τα ζητήματα γίνονται ήδη μεταξύ των δύο πλευρών, με έμφαση κυρίως στο θέμα του ασφαλιστικού. Ειδικότερα:

1. Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση έχει αποστείλει στοιχεία για τις αντιπροτάσεις της επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων και οι θεσμοί εξετάζουν τα νέα δεδομένα επισημαίνοντας το πού πρέπει να γίνουν διορθώσεις για να επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος (εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2016). Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι δήλωσε χθες ότι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού θα πρέπει να διασφαλίζουν την αναλογιστική και τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Στην πράξη, ο κ. Ντράγκι κάλεσε την Αθήνα να μην επιβαρύνει τις επόμενες γενεές, αλλά να υπάρξουν παρεμβάσεις και στους υφιστάμενους συνταξιούχους.

2. Φορολογική μεταρρύθμιση: Η κυβέρνηση έχει παραδώσει προτάσεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, οι οποίες όμως δεν βρήκαν σύμφωνους τος δανειστές. Για αυτό και ο κ. Ντράγκι κάλεσε την Αθήνα να αναλάβει δράσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

3. «Κόκκινα» δάνεια: Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει «γνήσια προσπάθεια» για την εφαρμογή του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί για τα «κόκκινα» δάνεια, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την ταχεία ολοκλήρωση του ελέγχου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, οι δανειστές θέτουν και θέμα πώλησης των εξυπηρετούμενων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή