ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία η αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με έρευνα της PwC

pwc1

Επαναπροσδιορισμό του ρόλου του δημόσιου τομέα ώστε να συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις και να συμβάλει στην ανάπτυξη, ζητούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη 19η ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC για τους διευθύνοντες συμβούλους, μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχιών είναι το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο, η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι δεξιότητες.

Ο Κώστας Μητρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος της PwC Ελλάδος, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «στην Ελλάδα είναι αναγκαία η αναμόρφωση του δημοσίου τομέα και ειδικότερα ο επαναπροσδιορισμός του σκοπού και του ρόλου κάθε δημόσιου φορέα και η ουσιαστική διοίκηση είναι προϋποθέσεις για την πολυπόθητη μεταρρύθμιση».

Στη 19η ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC για τους διευθύνοντες συμβούλους, ανταποκρίθηκαν 1.409 συμμετέχοντες από 83 χώρες και 37 κυβερνητικοί εκπρόσωποι και διευθύνοντες σύμβουλοι του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, μόλις το 27% των διευθυνόντων συμβούλων πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί το 2016, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η αισιοδοξία των διευθυνόντων συμβούλων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους είναι, επίσης, συγκρατημένη, με το 35% αυτών παγκοσμίως να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τα έσοδα των εταιρειών τους θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες – σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 39% της περασμένης χρονιάς. Ομως, οι απαντήσεις των διευθυνόντων συμβούλων όσον αφορά τα θέματα που τους προβληματίζουν αναδεικνύουν τους τομείς στους όποιους χρειάζεται να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις. Τα δύο τρίτα των διευθυνόντων συμβούλων βλέπουν περισσότερες απειλές σήμερα για τις επιχειρήσεις τους σε σύγκριση με 3 χρόνια πριν. Το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό περιβάλλον για άλλη μια φορά κατακτά την κορυφή της λίστας, καθώς αναφέρεται από το 79% των διευθυνόντων συμβούλων παγκοσμίως – για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι ανησυχίες για το ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν διογκωθεί.

Ομως, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία έχει σκαρφαλώσει από την τέταρτη θέση που καταλάμβανε πέρυσι στη λίστα των θεμάτων που απασχολούν τους διευθύνοντες συμβούλους στη δεύτερη, υποδεικνυόμενη από το 74% των ηγετών της αγοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα κρίσιμων ανθρώπινων δεξιοτήτων να έχει πέσει από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, συνεχίζει όμως να απασχολεί σχεδόν τα τρία τέταρτα των διευθυνόντων συμβούλων (72%).